Bio je oktobar 2009. godine kada je oluja na Atlantiku oduvala jahtu „Maui“ iz Argentine u teritorijalne vode Urugvaja. Pomorci, poreklom iz bivše Jugoslavije, dobro su znali šta se nalazilo u teretnom delu tog plovila, baš kao što su znali da moraju da, uprkos oluji, požure ka međunarodnim vodama. Tamo ih je čekao teretnjak koji je, po papirima, prevozio žito iz Amerike ka Evropi, ali je imao spreman i skriveni prostor za prihvat nove robe sa jahte koja je trebalo da pristane.

Pomorci, međutim, nisu znali da njihov tovar prate agenti američke DEA, zajedno sa srpskom BIA i kolegama iz Južne Amerike. Dok su pomorci žurili ka međunarodnim vodama, tako je i DEA žurila da stupi u kontakt sa urugvajskom vojskom. Jahta je zaustavljena, pomorci su uhapšeni, a tovar je odnet na merenje: bilo je tačno 2,170 tona kokaina. Bila je to najveća zaplena kokaina u svetu te godine, DEA je dobila povećanje budžeta, srpska BIA međunarodnu reputaciju, a svetu je obznanjeno da su kriminalci sa prostora Balkana „krupni igrači“ koji stoje iza šverca kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Od oktobra 2009. pa do danas, malo je presecanja južnoameričkih kokainskih ruta ka Evropi a da se u njima ne spominju državljani Srbije i Crne Gore. Tako je bilo i protekle nedelje kada su kriminalci sa ovih prostora uhvaćeni u dve međunarodne zaplene kokaina. Na to da ovdašnji kriminalci kreću u osvajanje američkog tržišta ukazuje i zaplena rekordnih 20 tona kokaina. Droga je pronađena na teretnjaku MSC „Gajen“, koji je bio usidren u filadelfijskoj luci…

Pre više od sedam godina, na naslovnoj strani Nedeljnika izašao je tekst koji je anticipirao širenje srpske mafije. Pisali smo i o „Pink panterima“, koji su često tema i svetskih medija

Veliki tekst o istorijatu srpske mafije čitajte u jubilarnom 400. broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 12. septembra. Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.