Areheološko iskopavanje ispod Notr Dam katedrale u Parizu otkrilo je neverovatno blago u vidu statua, skulptura, grobnica i komada originalnog krovnog paravana koji datira još iz 13. veka.

Pronalazak uključuje i nekoliko drevnih grobnica iz Srednjeg veka, kao i sarkofag u obliku ljudskog tela koji je zakopan u požarom opustošenoj katedrali.

Francuski stručnjaci opisali su otkriće kao „neverovatno i emotivno“, prenosi Gardijan.

„Sve ovo smo otkrili na samo 10-15 centimetara ispod poda. Bilo je prilično neočekivano da pronađemo ovakve stvari. Tu se nalaze značajni delovi koji dokumentuju istoriju ovog spomenika“, rekao je Kristofer Besnije, vođa arheološkog tima koji je pronašao artefakte.

„Bio je to prilično emotivan momenat. Odjednom smo imali nekoliko stotina delova manjih fragmenata i velike blokove koji uključuju skulpture ruku, stopala, lica, arheološku dekoraciju i biljke. Neki od delovi su još uvek bili obojeni“, dodao je Besnije.

Otkriće je objavljeno od strane Francuskog nacionalnog arheološkog instituta. Tim koji je iskopao artefakte bio je pozvan od strane instituta da sprovede „preventivno kopanje“ ispod poda katedrale, pre izgradnje skele visoke preko sto metara i teške 600 tona koja bi trebalo da posluži za renoviranje vrha tornja.

Jedan od najznačajnijih delova jeste skulptura ljudske glave za koju se veruje da predstavlja Isusa, a koja je izrađena iz kamena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.