Dres broj 6 koji je nosio Bil Rasel se povlači iz čitave NBA lige

  0
  Foto: NBA

  – Svi NBA igrači će nositi komemorativni flor na dresu i svaki NBA teren će imati poseban logo kao omaž Raselu u sezoni 2022-23.

  Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) i Nacionalna asocijacija košarkaša (NBPA) objavile su da će odati počast životu i nasleđu 11-ostrukog NBA šampiona i pionira građanskih prava Bila Rasela trajnim povlačenjem dresa broj 6 u celoj ligi. Ikona Nejsmit Memorijal košarkaške kuće slavnih biće prvi igrač čiji je broj povučen u čitavoj NBA ligi.

  „Neuporediv uspeh Bila Rasela na terenu i pionirski aktivizam za građanska prava zaslužuju da im se oda počast na jedinstven i istorijski način“, rekao je komesar NBA lige Adam Silver. „Trajno povlačenje  njegovog broja 6 u svakom NBA timu osigurava da će Bilova transcendentna karijera zauvek biti priznata.”

  „Ovo je velika čast rezervisana za jednog od najvećih šampiona koji je ikada igrao košarku“, rekla je izvršna direktorka NBPA Tamika Tremaljo. „Bilovo ponašanje na i van terena tokom čitavog njegovog života pomogli su da se generacije igrača oblikuju nabolje i za to smo mu zauvek zahvalni. Ponosni smo što nastavljamo da slavimo njegov život i nasleđe u Ligi.“

  Pored povlačenja Raselovog broja 6, NBA će dodatno odati specijalnu počast legendi Boston Seltiksa tokom sezone 2022-23. Svi NBA igrači će nositi prigodne florove na desnom ramenu dresova, a svaki NBA teren će imati logo u obliku deteline sa brojem 6 na bočnoj liniji blizu zapisničkog stola. Seltiksi, za koje je Rasel igrao celu karijeru i radio kao trener, imaće posebno i jedinstveno obeležje za njega na svojoj opremi, koje će uskoro biti objavljeno.

  Raselov broj 6, koji je nosio tokom čitave karijere u tajanju od 13 sezona, 1956-69, nijedan NBA tim neće dodeliti ponovo nekom igraču. Igrači koji trenutno nose broj 6 biće izuzeti.

  Ultimativni pobednik i uzorni saigrač, Rasel je transformisao igru svojom dominantnom odbranom i elegantnim atletizmom na poziciji centra. Osvojio je rekordnih 11 NBA šampionata u 13 sezona, što je usledilo posle uzastopnih nacionalnih prvenstava na Univerzitetu u San Francisku (1955. i 1956.) i zlatne medalje sa američkim olimpijskim košarkaškim timom (1956.). Rasel, koji je vodio Boston do osam uzastopnih NBA šampionata od 1959-66, bio je sinonim za uspeh zbog čega je nagrada za najkorisnijeg igrača finala NBA ponela njegovo ime 2009.

  Mnoštvo dostignuća Bila Rasela uključuje pet nagrada za najkorisnijeg igrača NBA lige, 12 selekcija u All Star i 11 timskih titula. Rasel je izabran u sva četiri tima najboljih igrača povodom NBA godišnjica (25., 35., 50. i 75.), a u Kuću slavnih košarke je ušao 1975. Četvorostruki šampion NBA u skokovima, zauzima drugo mesto u istoriji lige po ukupnom broju skokova (21.620) i skokova po utakmici (22,5) u regularnom delu sezone. Seltiksi su 1972. godine povukli njegov dres sa brojem 6.

  Raselov uticaj na NBA proširio se daleko izvan njegovih igračkih dostignuća. Seltiksi su ga 966. angažovali kao prvog crnog glavnog trenera u istoriji NBA i najpupularnijih američkih profesionalnih sportova. Kao glavni trener, vodio je Boston do uzastopnih NBA šampionata 1968. i 1969.

  Tokom i posle svoje izvanredne košarkaške karijere, Rasel se strastveno zalagao za vrednosti jednakosti, poštovanja i inkluzije. Borio se za građanska prava sa Martinom Luterom Kingom mlađim i bio je nepokolebljiv u uverenju da prema svim ljudima treba postupati sa poštovanjem. Rasel je 2010. godine nagrađen Predsedničkom medaljom slobode, najvišim nacionalnim građanskim priznanjem, za svoje sportske podvige i celoživotnu posvećenost društvenoj pravdi.