DVA POKLONA – Sve čitaoce Nedeljnika očekuju dva velika poklona: peta knjiga iz edicije „Velike biografije“ i novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku.

DRAŽA – Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na dar petu knjigu iz nove edicije „Velike biografije“. Dušan Telesković pisao je o Dragoljubu Draži Mihailoviću u knjizi „Izdani saveznik: Đeneral u tajnom arhivu CIA“. Operativci CIA gledali su uživo kako se geostrateške, ratne igre prelivaju na „jugoslovenski haos“ i njegove glavne aktere: Josipa Broza Tita i generala Dragoljuba Mihailovića. Analiza tih dokumenata baca nešto drugačiju sliku od one javno raširene i poznate…

MOND – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju i novi broj Mond diplomatika, najuticajnijeg francuskog lista za intelektualce.

MRĐAN BAJIĆ – Kada sam se probudio, rekli su mi: „Danas je 6. april i to je istorijski dan, a vi dišete ponovo i neka vam je ovo drugi rođendan.“ Pomislio sam: „Otkud se ovi Slovenci još uvek sećaju da je 6. april dan bombardovanja Beograda?“ Bio sam i dalje ubeđen da sam u Trbovlju u Sloveniji a nisam se uopšte čudio što mi se ne obraćaju na slovenačkom – već što znaju srpske tragične datume… Ovako je za novi Nedeljnik govorio naš najpoznatiji vajar Mrđan Bajić, koji je preživeo koronavirus.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

NOVA EPOHA – U ovoj zemlji istorijski postoje tri stranke. Radikali, socijalisti i demokrate. I oni se smenjuju na vlasti po decenijama. Socijalisti su vladali 13 godina, pa demokrate 12, videćemo koliko će da ostanu naprednjaci, piše glavni urednik Veljko Lalić u kolumni „A o čemu mi ovde glasamo“ u novom Nedeljniku.

IZBORI 2020 – Izbori u nedelju biće prekretnica za sve političke aktere u Srbiji. Vlast očekuje rešavanje pitanja svih pitanja – Kosovo. „Bojkot opoziciju“ prestrojavanje i potencijalno ujedinjenje za sledeće izbore, u kojem vide šansu za pobedu nad aktuelnim režimom. Opozicija koja izlazi na izbore moraće da dokazuje svoju „pravovernost“, odnosno skidanje etikete da su „lažna opozicija“. Velika analiza u novom Nedeljniku.

STAVOVI – Za novi Nedeljnik govore i pišu Aleksandar Šapić, Miloš Jovanović, Sergej Trifunović, Boris Tadić, Dragan Đilas…

OPOZICIJA – Ishod ovih izbora izvesniji je nego ikada ranije i poznat je svakom pismenom stanovniku Srbije. No, izvesnost izbora obrnuto je srazmerna njihovoj demokratičnosti. Kako je i zašto vlast uspela da satre opoziciju do stepena na kome se bez većeg rizika može govoriti o njenom faktičkom nepostojanju? Za novi Nedeljnik piše profesor Ljubomir Madžar.

KIBIC – „Donald Tramp nikoga ne zove u Belu kuću da od njega dobije negativan odgovor. Mene to plaši“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

FUKUJAMA I ČOMSKI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je odvojena pisma profesorima Fransisu Fukujami i Noamu Čomskom, otkriva Nedeljnik u novom broju.

OBRAČUN S NAUČNICIMA – Iznenadnom odlukom, nezakonito i preuranjeno, mimo odluka o produženju radnog odnosa, odabrani pojedinci – naučnici i profesori sa instituta koji pripadaju Beogradskom univerzitetu penzionisani su, iako su mnogi želeli da nastave da rade, otkriva Nedeljnik u novom broju.

KORONAVIRUS – Na osnovu podataka koji dospevaju do javnosti nije moguće steći pravu sliku o obolevanju i umiranju od kovida-19 u Srbiji. Da li je onda valjan kriterijum po kojem je 4.000 zaraženih ozdravilo za jedan dan?

USVAJANJE – Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo je dete Biljani i Borislavu Saviću uprkos tome što je ovaj par dobio rešenje o usvajanju. Na kraju će trogodišnja devojčica ipak živeti s njima. Kakve će to posledice ostaviti na dete? Tekst u novom Nedeljniku.

ŠRAFCIGER – U Srbiji radi više desetina fabrika koje snabdevaju svetske proizvođače automobila rezervnim delovima i sklopovima. Drastičan pad globalne prodaje automobila ugrozio je gotovo sve proizvođače, ali i njihove kooperante. Dobavljači za auto-industriju u regionu jugoistočne Evrope izgubiće oko osam milijardi evra. Korona-kriza otvorila je pitanje da li je „šrafciger koncept“ dobro pogođen razvojni model za Srbiju. Velika analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

TOMISLAV MOMIROVIĆ – Predsednik Upravnog odbora „Mona hotela“, koji se na društvenim mrežama često nađe u klinču sa neistomišljenicima, u intervjuu za Nedeljnik prvi put odgovara na sve zamerke i komentare, objašnjava svoju ekonomsku viziju, govori i o tome kako je voditi veliki biznis u Srbiji, kako vidi budućnost naše zemlje i njenog turizma, ali komentariše govorkanja da ima i političke ambicije…

Naslovna strana novog Nedeljnika

SOLUNSKI FRONT 2020 – Jeziva scena – iza leđa naših turista bila je „neprijateljska“ Bugarska, tradicionalno leđno nastrojena prema nama, a ispred bratska Grčka, tradicionalno prijateljski nastrojena, osim kad se u našu međunacionalnu nirvanu umeša neki korona-propis mrske nam EU. Dragoljub Draža Petrović u novom Nedeljniku piše kolumnu „Ima jedna Grčka u planini“.

DAMNATIO MEMORIAE – Rušenje i ruženje spomenika i bista koje je zahvatilo SAD i deo Zapadne Evrope samo je vrh ledenog brega sve izraženije tendencije da se prošlost podredi sadašnjosti i da se na istoriju gleda kroz naočare današnjice. Fanatici svih boja, od ekstremne desnice i levice do „politički korektnog“, imaju zajednički poriv da umesto proučavanja, kritikovanja, preispitivanja prošlosti – izbrišu, prečiste, unište. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

Mond diplomatik: Poklon svim čitaocima

PITERSON – Jedan od najvećih i najkontroverznijih psihologa i profesora na svetu, Džordan Piterson, narednih meseci biće stanovnik Beograda. Bila je to vest koja je prostrujala svetom, pošto se od februara, kada je završio kontroverzno lečenje u Moskvi, nije znalo gde je profesor Piterson ni kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Njegova ćerka Mihaila pričala je prvi put posle nekoliko meseci o daljoj terapiji, planovima, ali i o stavovima svog oca o pandemiji koronavirusa, pokretu „Black Lives Matter“…

ROD – Kada je Rod Blagojević kao dva puta uzastopno birani guverner Ilinoisa optužen, impičovan, pa osuđen (i poslat u zatvor na 14 godina) za korupciju, nismo se ovde u Srbiji mnogo udubljivali u sam slučaj, dovoljno je bilo što je Srbin uhvaćen u nekom mitu – a zar nije primanje mita druga po zastupljenosti „mitologija“ u srpskoj politici posle Kosova? – a ovom američkom političaru su, eto tako smo pomislili, proradili geni, pa je bilo dovoljno razloga za šalu. A onda su se pojavili Tramp i Džordž Kluni, odnosno Netfliks… Veliki tekst u novom Nedeljniku.

Komentar(1)

  1. NEDIM
    18. јун 2020. 10:53

    jadan je narod koji se drži pršlosti draže ko hrvat paveliča zar nema pozitivniji osoba od ove dvije ozoglašene osobe iz drugog svjeskog rata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.