Dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju izjavio je da kao kliničar ne može da kaže da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali da može da kaže da smo u velikom problemu.

On je za RTS rekao da se ubrzano puni KC Niš, i da se dešavalo da po dva, tri člana iz jedne porodice izgubi život.

Niš je posle Beograda grad sa najviše inficiranih koronavirusom. U tom gradu u subotu je zabeležen najveći broj novozaraženih od početka epidemije, piše RTS.

Bilo je žurki, reagovale su sve službe, ali su „rezultati“ vidljivi.

„Brojke ne padaju, dolaze nam cele porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji. Imamo gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš u odnosu na prethodnu nedelju. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu“, kazao je Janković.

Juče u Nišu više od 200 novozaraženih, što je, napominje, apsolutno neprihvatljivo.

„Oko Niške tvrđave su poznate kafane, mi moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo ovo neće biti dobro“, kazao je Janković.

On je rekao da smo „nažalost pokazali da smo svojeglavi“.

„Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod ‘Sinofarmove’. Nešto ide brže kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera“, ističe Janković.

On je rekao i da nije član Kriznog štaba i da se tamo nalaze i lekari i političari.

„Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo nije dovoljno preko vikenda, idemo u ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice. Apelujem na društvenu empatiju“, naveo je Janković.

Komentar(1)

  1. Dada
    28. februara 2021. 09:54

    Djerlek izjavio da do juna nosimo maske, jos 3 mesecaaa, 30x3000 dnevno je 90 hiljada puta 3 meseca je 270 hiljada i 40 posto do januara oko 2600 miliona, i ovih je 3500 miliona, od jan do marta preko 200 hiljada to je 4 miliona i 2 mil vakcinisanih 6 miliona pa sad sa vakcinisamim ima 70 posto, koliko nas ima???

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.