Dramatično u Nemačkoj: Rekordan broj zaraženih drugi dan zaredom

0
Foto Beta(Peter Kneffel/dpa via AP)

(Beta) – Drugi dan zaredom u Nemačkoj je zabeležen rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije, a zdravstvene vlasti su upozorile da su nevakcinisani u takvoj epidemiološkoj situaciji u veoma visokom riziku da se zaraze.

U poslednja 24 sata registrovano je 37.120 slučaja zaraze, saopštio je institut Robert Koh. Juče je zabeležen najviši broj novozaraženih u danu od decembra prošle godine, njih 33.949.

Iako se nagli porast objašnjava odloženim objavljivanjem brojeva zbog praznika prethodnih dana u toj zemlji, u nekim od najteže pogođenih oblasti porast brojeva novozaraženih iz dana u dan raste već nekoliko nedelja.

Od juče su umrle još 154 osobe, ukupno 96.346.

Zvaničnici su upozorili da brojevi rastu zbog velikog broja nevakcinisanih i često slabe provere kovid propusnica za boravak i aktivnosti u zatvorenom.

Iz instituta Robert Koh je saopšteno da su nevakcinisani sada u veoma velikom riziku da se zaraze. Bavarski ministar zdravlja Klaus Holeček, nakon što je predsedavao sastankom sa kolegama iz ostalih regiona, izjavio da je važno što pre prekinuti „zamah zaraze“.

Dodao je da bi vakcinacija u domovima za stare trebalo da bude obavezna i da su na sastanku dogovorili da nakon šest meseci svi mogu da prime buster doza. U decentralizovanoj Nemačkoj najviša ovlašćenja za uvođenje sanitarnih mera imaju regionalne vlasti.