Dragojević Vučiću: Demantujte da lično omogućavate umetnicima da stvaraju

1
Fotografija: Nebojša Babić

Reditelj Srđan Dragojević komentarisao je putem Tvitera medijsku hajku protiv kolege Gorana Markovića i uputio molbu predsedniku države Aleksandru Vučiću da učini nešto po pitanju onoga što se već duže od nedelju dana dešava proslavljenom reditelju.

„Poštovani Gospodine Vučiću, pošto vaši saradnici ističu da Vi, lično ‘omogućavate’ poznatim umetnicima da stvaraju, voleo bih da to demantujete. U vašim ustavnim ovlašćenjima ovo nije predviđeno i siguran sam da je u pitanju, blago rečeno, nonsens. Ali, zamolio bih vas da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, afirmišete prestanak medijske hajke na našeg eminentnog umetnika, Gorana Markovića“, napisao je Dragojević, prenosi Nova.rs.

„Pored toga, držeći se čvrsto Ustava, predlažem da se obratite ministarki kulture, gospođi Maji Gojković i zatražite od nje da iskoristi svoje pravo da poništi nelegalnu i nelegitimnu odluku UO Filmskog centra Srbije, donetu da bi se poznatom umetniku uskratilo pravo na stvaralaštvo. Verujem da ćete se složiti da je svaki građanin Srbije slobodan da javno iznosi svoje stavove i da zbog njih ne smeju biti ugrožena njegova prava na rad“, dodao je Dragojević.

Filmski centar Srbije, na čijem čelu je Jelena Trivan, odbio je da podrži filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika. Kada je Marković javno rekao da je u pitanju politička odluka, tabloidna mašinerija je krenula u napad koji traje već dve nedelje.

Među onima koji su se priključili hajci na Markovića našla se i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

„Кaže da je depresivano potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je ‘dno dna’. Bernar Anri Levi mu je ‘vrh vrhova’! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag“, napisala je ministraka na Instagramu.

„Vidim da su na mene nasrnuli i predsednica Vlade i dvoje njenih ministara. Sa druge strane stojim samo ja i imam svoje delo kao poslednju odbranu“, kratko je prokomentarisao Marković za Nova.rs.

1 KOMENTAR

  1. Pa vi hoćete samo državne pare bez konkurencije. Pa vi ste dobijalu od države pare za filmove sa 25 godina i želite da samo vas 5-6 do smrti dobija državne pare. Pa red je da malo dobijaju i drugi. A ako kažete da ste najboljii i deo umetničke elite šta će vam državne pare. Ili pak niste u stanju da napravite profitabilan film bez pomoći države.

Comments are closed.