Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija sprečili su prodaju slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. čuvenog slikara Vlaha Bukovca, potvrdili su u saopštenju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzej Vojvodine, a preneo RTS.

Beogradska policija je u sredu uveče uhapsila više osumnjičenih za pokušaj prodaje slike Vlaha Bukovca u Švajcarskoj za 600.000 evra.

„Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.“ je delo koje je Vlaho Bukovac uradio prema porudžbini, povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije, podseća se u saopštenju.

Pomenuta litografija urađena je prema originalnoj fotografiji Sabora, koju je izradio novosadski fotografa Stefan Vulpe.

Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine.

Blagoveštenski sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica.

Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

Vlasništvo Muzeja Vojvodine slika je postala otkupom 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993. ukradena je zajedno sa još tri slike.

U tom trenutku u čelarevskom dvorcu, depandansu Muzeja Vojvodine, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

„Pred nama je sudski postupak, nakon kojeg će se, verujemo, ovo značajno delo vratiti u Muzej Vojvodine, u čijem fundusu se prvobitno i nalazilo. Verujemo da se radi o originalu, a kada se delo vrati u Muzej, izvršićemo dodatne fizičko-hemijske analize kako bi smo stoprocentno potvrdili njegovu autentičnost“, zaključuje se u saopštenju.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik-poklon-lupen/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-poklon-lupen/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.