(Beta) – Evropska unija je poručila Velikoj Britaniji da prestane da igra „igrice“, jer ističe vreme za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ministri za evropske poslove zemalja EU sastali su se danas u Briselu, a nemački ministar Mihael Rot rekao je da je britanski predlog zakona o unutrašnjem tržištu krajnje zabrinjavajući jer „krši vodeća načela sporazuma o razdruživanju“, prema kome Velika Britanija treba da izađe iz Unije 31. januara.

Prelazni period  traje do 31. decembra, a za to vreme obe strane pregovaraju o trgovinskom sporazumu koji treba da regiliše ekonomske odnose koji su trenutno na snazi.

EU je više puta izrazila ogorčenost zbog britanske tvrdoglavosti i odbijanje kompromisa u nekim ključnim tačkama.

Bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, haos se očekuje na granicama 1. januara. Kompanije sa obe strane će izgubiti ogroman novac jer će nova birokratija i carine iz temelja da promene poslovnu praksu.

Britanski premijer Boris Džonson je ranije ovog meseca predložio zakon kojim bi se prekršio deo sporazuma o razdruživanju koji se odnosi na trgovinu između Irske i Velike Britanije.

„Dragi prijatelji u Londonu, prestanite sa igricama. Vreme ističe“, rekao je Rot uoči sastanka.

Dodao je da „ono što nam zaista treba je dobra osnova za pregovore“.

Džonson nastavlja sa planovima da zakon usvoji u narednim nedeljama, iako se tome protive i neki poslanici iz njegove Konzervativne stranke.

Bivša premijerka Tereza Mej optužila je juče Džonsona za „bezobzirno i neodgovorno ponašanje“ i da ne razmišlja o dugoročnom uticaju na položaj Velike Britanije.

EU je dala rok Džonsonu da do kraja meseca povuče predlog zakona o unutrašnjem tržištu ili će se suočiti sa odgovorom EU. To bi dalje povećalo tenzije i smanjilo nadu da će trgovinski sporazum biti postignut pre 15. oktobra, koji je sam Džonson odredio kao krajnji rok.

EU nije precizirala koje će akcije preduzeti, ali potpredsednik EU Maroš Šefčović nagovestio je da će biti u skladu sa pravilima rešavanja spora utvrđenim u sporazumu o povlačenju.

„Želeo bih da podvučem da EU veruje u mirnu, konstruktivnu saradnju putem kanala koje predviđa sporazum o povlačenju“, rekao je Šefčović. Dodao je da će se u ponedeljak sastati sa svojim britanskim kolegom, Majkl Govom.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.