“Dragi Dritane, došlo vreme da spasete Crnu Goru…”: Ambasador Crne Gore na Kosovu pisao lideru koalicije “Crno na bijelo

0
Foto: Printscreen Youtube / Crno na bijelo

Ambasador Crne Gore na Kosovu, Ferhad Dinoša, u otvorenom pismu lideru koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića poručio da je “došlo vreme da spase Crnu Goru”.

“Obraćam vam se u lično ime, kao prijatelj vašeg pokojnog oca i kao Albanac koji je pre vas bio na crnogorskoj političkoj sceni. Obraćam vam se jer je došlo vreme da spasete Crnu Goru. Posle nedjeljnih izbora vaša (koalicija) URA (Ujedinjena reformska akcija) određuje budući sastav vlade Crne Gore, ali i zaštitu ili gušenje nezavisne Crne Gore”, naisao je Dinoša, preneo je portal Koha.net.

“Obraćam vam se jer sam čuo da nameravate da formirate novu vladu sa onima kojima nije drago što je stvorena nezavisna Crna Gora, onima koji je ne priznaju i koji je doživljavaju samo kao ‘Srpsku Spartu’. Znam da volite Crnu Goru. Možda čak i više od mene, jer ja Albaniju volim više od vas”, kaže se u pismu.

Dinoša podseća da su on i Abazović bili srećni kada je objavljen rezultat referenduma od 21. maja 2006. o nezavisnosti Crne Gore.

“Danas sam ponosan što sam kao jedan od albanskih lidera uticao na taj rezultat. Sutra možete vi biti ponosni što ste kao ‘građanski političar’ snažno uticali da taj rezultat ostane na snazi. Ali dragi Dritane, to možeš samo ako odustaneš od svoje namere i ako se dogovoriš s najvećim političkim protivnikom”, napisao je Dinoša.

Crnogorski ambasador je napisao da je to isto učinio “u svoje vreme” i ne žali zbog toga: Napisao je da je Milo Đukanović, sada predsdnik Crne Gore i vođa doskora neprikosnoveno vladajuće stranke DPS, bio njegov “najveći politički protivnik devedesetih, ali Đukanović je bio i najveći politički partner, jer bez njega nije mogla da bude obnovljena nezavisnost Crne Gore”.

Zamolio je Abazovića da se ne bavi onima koji ne priznaju državu Crnu Goru, “jer to ne bi oprostili Crnogorci, Albanci, ali ni mnogi Srbi, Bošnjaci i drugi, kao ni NATO i Evropska unija”.

“Nisam želeo slavu koja bi ugrozila nezavisnost Crne Gore, time i nezavisno Kosovo”, napisao je Ferhat Dinoša Dritanu Abazoviću.

(Beta)