Dragi dobio glasanje o poverenju, ali je Vlada u problemu: Tri glavne partije koalicije u bojkotu

0
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

(Beta) – Premijer Italije Mario Dragi dobio je danas glasanje o poverenju vladi u senatu ali bojkot tri vodeće stranke njegove koalicije će dovesti do kraja njegove vlade nacionalnog jedinstva.

Na glasanju je za Dragijevu vladu bilo 95 prema 38 glasova, ali to je prazna pobeda.

Dragi je ostao bez podrške tri važna člana njegove koalicije: Forca Italija, desničarske stranke predvođene bivšim premijerom Silviom Berluskonijem, Lige, ekstremno desničarske grupacije populiste Matea Salvinija, i populističke grupacije Pokret pet zvezdica (M5S).

Ta masovna napuštanja će logično dovesti do Dragijeve ostavke. On je više puta rekao da neće ostati na svom mestu ako ne sačuva široku podršku što danas nije više slučaj. 

Dragi je zbog previranja u koalliciji prošle nedelje podneo ostavku ali italijanski predednik je odbio i tražio od premijera da testira podršku vlade u parlamentu.

Masovni bojkot senata sa 315 članova dogodio se iako su građani poslednjih dana u velikom broju izrazili želju da Dragi ostane na čelu vlade, u vreme kada inflacija i cene energenata skaču i raste broj infekcija u pandemiji.

Posle žustre rasprave u gornjem domu parlamenta Dragi je izrazio frustraciju prema partijama, od koje su neke pokazale nezadovoljstvo što nije uzet u obzir njihov stav. Tako je prestala da postoji široka koalicija koja je do sada podržavala Dragija koja je išla od levice do ekstremne desnice. 

“Sa gorčinom ali sa mirnom savešću nećemo učestvovati u glasanju”, rekla je Ana Marija Bernini, predsednica grupe Forca Italija.

Ta partija je podnela sopstveni predlog senatu, predloživši da Dragi ostane ali bez Pokreta pet zvezdica, ali Dragi je pozvao da se glasa o predlogu drugog senatora. On je predložio da se glasa o podršci odlazećoj vladi.

Liga i Pokret pet zvezdica su sledile isti stav kao Forca Italija. 

Na levom centru naprotiv, Demokratska partija i Italia Viva objavili su da će izglasati poverenje vladi, kao i partija Zajedno za budućnost, nova partija šefa diplomatije Luiđija di Maja koji je sa pedesetak poslanika napustio M5S krajem juna.