“Dragi defanzivci, čujte ovo – Mitar se vratio. A ovaj put…”

0
Beta/AP/Ian Walton

Kao da se ovog subotnjeg podneva pred Virdžilom van Dajkom – treba li reći “jednim od najboljih odbrambenih fudbalera na svetu” – našao Johan Krojf, tako je izgledalo iz perspektive odbrane i ovog igrača Liverpula kome se od 2017. nije dogodilo da ga predriblaju u šesnaestercu, ali to naravno nije bio Krojf, nego Aleksandar Mitrović, povratnik u Premijer ligu sa Fulamom. I taj dribling i penal koji je “isposlovao” protiv Van Dajka i potom pretborio u gol, to je bio simbolična najava Aleksandra Mitrovića da se vratio u evropsku fudbalsku elitu ne samo da dokaže da je sposoban da daje golove (mnogo golova) u najjačoj ligi, nego i da je spreman da promeni narativ o sebi.

Da, bio je to trenutak koji je srušio stereotipe o najboljem srpskom strelcu… Za trenutak da napravimo pauzu i da napomenemo, da je ovako analizu jučerašnjeg starta Premijer lige za Liverpul i Fulam (2:2) i fenomenalne igre Aleksandra Mitrovića, počeo sajt Atletik. Dakle, Atletik u ovom tekstu navodi da je reč “o najboljem srpskom strelcu” i da je ovim driblingom protiv Van Dajka srušio taj stereotip da je igrač brutalne sile, daleko više nego igrač kog bi odlikovala gracioznost u pokretu.

Ali, baš tako se dogodilo, kako se ne bi pretpostavilo. Išao je Mitrović prema najboljem defanzivcu na svetu, a prethodno je već sbacio sa leđa Džordana Hendersona nakon što je pokupio loptu na ivici sopstvenog kaznenog prostora.

Ovo je bio Mitrovićev dan, definitivno. A to znači i Fulamov dan. Trener ovog kluba Marko Silva je odavno shvatio da je besmisleno i pokušavati da odvoji Mitrovu sudbinu na terenu od Fulamove. Naprotiv, rešio je da stvori tim oko njega (što su možda njegovi prethodnici propustili). I to je jedno od najvećih Silvinih dostignuća. Kao i to što je nametnuo igru koja je u zapadni deo Londona doveo neustrašivost, do te mere da je Fulam prvu utakmicu po povratku u Premijer ligu napustio sa osećajem da je uskraćen za nešto, uprkos tome što su osvojili bod protiv jedne od najboljih ekipa na svetu.

Fulam i Mitrović imaju hipoteku kritika iz prethodnog (pa i prethodnih) nastupa u Premijer ligi, ali su ovim jednim nastupom kupili sebi vreme i doveli pitanje predrasude o “jo-jo” klubu. Mnogi su otpisali Fulam za opsatank u ligi i ove godine, i to nije beza osnova. I trener Silva je rekao da ekipa “nije spremna” za novu sezonu, a istorija nas uči da Fulam nije baš simbol stabilnosti i Premijer ligi.

Ovog puta, međutim, dobro su definisali igrački identitet tima, negovan tokom prošle sezone u Čempionšipu, a protiv Liverpula su igrali impresivno, kao i napadač koji takođe ove sezone treba nešto da dokaže.

Istina, piše Atletik, niko ne treba da bude previše iznenađen zato što je Mitrović dva gola postigao protiv Liverpula. Od početka prošle sezone, Mitrović je postigao 45 golova, 16 više od bilo kog drugog igrača. Tokom leta, postigao je gol u svakoj od tri prijateljske utakmice Fulama koje je započeo (ukupno četiri gola).

Njegove veštine su poznate, a tek sada, pod Silvom, njegove performanse na terenu dolaze do punog izražaja. U subotu smo videli klasičnog Mitrovića, fizičku snagu koja unosi strah u defanzivce, ali i igrača čiji je doprinos mnogo veći od postignutih golova.

Prvi gol je bio njegov “trejdmark”. Ako bi neki gol mogao da definiše njegovu dosadašnju njegovu karijeru, možda bi to bio taj. Prvo vreba prostor u šesnaestercu, kao predator koji merka svoj plen i čeka pravi trenutak – a to je bio savršeni centaršut Kenija Tetea.

Beta/AP/Ian Walton

Mitrović bira najslabiju tačku odbrane i onda se obruši na nju svom silom. Ovoga puta to je bio Trent Aleksander-Arnold.

Važno je i to što njegova igra u vazduhu nije obeležena samo golovima. Bio je aktivan u defanzivi, a posebno u poslednjoj trećini terena. Mitrović je dominirao u 11 od 14 duela u vazduhu, daleko više od bilo kog fudbalera Premijer lige u subotu . Takođe je imao dva uspešna driblinga, oba protiv igrača koji nikada ranije nije izgubio duel u kaznenom prostoru i skrivio penal u istoj utakmici. To je bio drugi gol kada je Van Dajk upoznao ko je Mitro.

Način na koji je Mitrović izveo penal govori o igraču sa sa obnovljenim samopouzdanjem, nešto što ga je napustilo pre dve godine u Premijer ligi. Atletik je tada pisao zašto Mitrović ne bi trebalo da izvodi penale, ali sada nema zadrške kada stavlja loptu na belu tačku. Ovo je sada igrač potpuno uveren u svoje sposobnosti.

Beta/AP/Ian Walton

Silva je želeo posle utakmice da istakne nešto drugo – Mitrovićev trud na terenu. “Mitro nije samo strelac za nas”, rekao je. “Učinio je neverovatne stvari bez lopte. Neverovatne. Kako je vršio presing, kako je pomagao veznom redu, zadnjoj lini…”

Jedan od stereotipa o Mitroviću je da ne igra bez lopte. Možda i nije fudbaler kog bi saigrači voleli u svojoj ekipi na treningu kada se igra na male golove, ali je on izuzetno poštovan i voljen u Fulamovoj svlačionici. =Voljen je zbog svoje ličnosti i golova, a poštovan zbog truda i vremena koje provodi u teretani i dodatnim treninzima na kojima usavršava svoje prednosti. Samo je pitanje kako će ih trener na terenu iskoristiti.

“Mitro je specifičan profil igrača”, rekao je Silva”. “Na nama je da izvučemo najbolje iz njega. U nekim utakmicama će postizati golove, na nekima verovatno neće. Zato treba da odradi i druge stvari u igri”.

To je bilo očigledno u subotu kada je Mitrović formirao kljucni deo taktičke postavke dizajnirane da spreči Liverpul da probije linije Fulama. Mitrović i Andreas Pereira, čije je neumorno trčanje pomagalo napadaču Fulama, bili su prednja linija dobro osmišljene formacije 4-4-2 u defanizvnoj postavci.

Ovo je bio kljucni deo nastupa koji je dao ton Fulamovoj sezoni, svakako pozitivan. Prošli put kada su se plasirali u Premijer ligu, na startu su izgubili 3-0 od Arsenala i izgledali su kao da ne pripadaju najjačoj ligi.

Ovoga puta prva utakmica donela je nadu. A Mitrović je jasno pokazao koji je njegov put ove sezone.