Dragan Tomić, direktor Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji: “Znanje, talenat, motivacija, vizija i multidisclipinarni tim kao ključ uspeha”

0
Foto promo

U godini kada je Microsoft razvojni centar u Srbiji (MDCS), proširio svoj tim za čak 50 odsto, a trenutno su u potrazi i više od 40 softverskih inženjera i inženjerki, koji će raditi na razvoju Azure Data servisa. U godini kada je upravo direktor Razvojnog centra u Srbiji Dragan Tomić, postao Vice President of Engineering na globalnom nivou u kompaniji Microsoft, imali smo priliku da baš sa njim na samom kraju jedne uspešne godine razgovaramo o daljoj perspektivi MDCS-a na svetskoj sceni kao i o sumiranju rezultata iz 2021. godine.

Nedavno ste postali VP of Engineering u kompaniji Microsoft, reč je o globalnom nivou. Da li nam možete ukratko ispričati put, kojim se Razvojni centar u Beogradu razvijao, a onda je čovek na čelu tog tima dobio ovako jedno priznanje?

Microsoft razvojni centar u Beogradu je osnovan 2005. godine, i tada je tim činilo svega nekoliko ljudi. Razvijala su se dva projekta vezana za Tablet PC i prepoznavanje rukopisa. Beogradski tim je bio prvi koji je razvio prepoznavanje ćirilice i ovo su zapravo bili počeci AI-a u Srbiji. Ja sam se timu priključio 2007. godine, i tada smo osnovali SQL tim sa nekoliko ljudi. Danas je to Azure Data tim, najveći tim u MDCS-u, a ujedno i najbitniji Azure Data tim u Evropi u okviru naše kompanije. Na tim počecima je bilo drugačije. Morali smo da se pokažemo i dokazujemo svoj doprinos svaka tri meseca. Važne odluke smo morali da donosimo brzo. Sada to izgleda kao logičan način, ali tada to nije bio standard u Microsoft-u. U MDCS-u i duh i energija su bili drugačiji. Kultura je bila drugačija. Na neki način preduzetnička. Znanje, talenat, motivacija, vizija i multidisclipinarni tim koji može da dođe do pragmatičnih rešenja, izvršava projekte brzo i blisko sarađuje sa klijentima, kroz godine su nas doveli do ovoga gde smo. Danas imamo više od 450 zaposlenih, sedam inženjerskih timova koji rade na razvoju i unapređenju nekih od najbitnijih Microsoft proizvoda i jedinog VP of Engineering na potezu od Izraela do UK-a. Ovo unapređenje je priznanje da smo izgradili razvojni centar koji predstavlja jak i značajan doprinos kompaniji. Ova titula će imati uticaj na generalnu percepciju ne samo MDCS-a, već celog Microsofta Srbija. Sada smo prepoznati kao jedan od najvažnijih igrača u celoj Evropi.

Dragan Tomić, foto promo

Ko sve danas čini tim MDCS-a u smislu profila zaposlenih, znamo da zapošljavate i ljude iz inostranstva?

Aktivno radimo na zapošljavanju kolega iz inostranstva, i u prethodnih godinu dana smo zaposlili 24 kolega iz 13 različitih zemalja. U Srbiji postoji mnogo talenta, ali zapošljavanje kolega iz inostranstva doprinosi rastu naše tech zajednice i njenog generalnog uticaja i pozicije na evropskoj i svetskoj IT mapi. U vezi sa tim smo napravili plan internacionalnog zapošljavanja, da bismo pre svega nastavili da širimo našu misiju, ali i da širimo lokalni ekosistem. Verujemo u raznolikost ideja, a jedan od najboljih načina za razvijanje kvalitetnih ideja je da uključimo ljude različitih profila, obrazovanja, kulture, različitih perspektiva i načina razmišljanja. U skladu sa tim, MDCS se već 7 godina bavi i osnaživanjem žena da započnu svoju karijeru u IT industriji kroz inicijative Girls in ICT i Women know IT.

Što se tiče samog profila zaposlenih, 95 odsto članova tima su školovani inženjeri i inženjerke. Zapošljavamo produkt/program menadžere/ke, softver inženjere/ke, data scientists, dizajnere/ke, site reliability engineers, engineering menadžere/ke. Počeli smo kao inženjerski tim, a sada su nam potrebni različiti profili, da bi se pokrio ceo ciklus razvoja biznisa – od začetka ideje, do evangelizacije i rada sa korisnicima.

U prethodnih godinu dana Microsoft razvojni centar u Srbiji je imao eksponencijalan rast – od novembra 2020. godine primili su 150 novih inženjera, što predstavlja rast od 50 odsto, sada smo svedoci još 40 otvorenih mesta za nove inženjere i inženjerke?

Tako je, Azure data tim se ponovo širi sa više od 40 novih kolega, i to je još jedna potvrda našeg rada, doprinosa i značaja unutar korporacije.

Očekujemo da se ovaj trend rasta nastavi, ne samo u Azure Data timu, a naša vizija je da jednog dana otvorimo kampus Razvojnog centra za Istočnu Evropu. Međutim, snaga i značaj MDCS-a ne leže samo u brojkama. Prava snaga MDCS-a je ono što radimo. Primenjena istraživanja kojim se bavi naš tim pomeraju granice svakog proizvoda u koji smo uključeni. Neke od inovacija koje mi razvijamo su vodeće inovacije o kojima slušamo na najvećim svetskim konferencijama.

Šta su MDCS-u planovi za dalje, evo bliži nam se i Nova godina, pa nam možete reći konkretno šta očekujete za kompaniju kad je u pitanju 2022?

MDCS je već veoma dobro pozicioniran unutar Microsoft korporacije, čiji je pokazatelj i to što učestvujemo u razvoju najvažnijih i najkonkurentnijih Microsoft projekata. S obzirom na to da smo mnogo puta pokazali da se dobro snalazimo u kompleksnim situacijama, uveren sam da će od sada budućnost MDCS-a biti još zanimljivija. Iako je velika lična čast biti Vice President, to je još značajnije za ovaj tim u Beogradu, kao i za sve ostale centre za istraživanje i razvoj u ovom delu sveta. Srećan sam što smo dospeli dovde, ali sam isto tako i uzbuđen zbog naše budućnosti. Najbolji dani MDCS-a su pred nama!