Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je da je na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Srbiji, koje je veći deo opozicije bojkotovao, zabeležena „najmanja izlaznost u poslednjih 20 godina“.

Djilas je za zagrebački Večernji list ocenio da je „besmisleno pričati o izlaznosti u uslovima pritisaka, kradje, ubacivanja listića, nepostojanja kontrolora na 80 odsto biračkih mesta“, ali i dodao da se „lako izračuna da izlaznost nije prešla 40 odsto uz sve pritiske koje je vlast sprovodila“.

„To je za trećinu manje nego 2016. godine iako Vučić i njegovi tvrde da izlaznost uprkos bojkotu nije bila manja, nego čak i veća u odnosu na neke od prethodnih izbora“, naveo je jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Djilas je rekao i da je „izuzetno“ zadovoljan držanjem EU prema načinu na koji su održani izbori u Srbiji.

„Vučiću su čestitali samo Orban i Tusk. Tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu su osporile ove izbore i potpisale službeni dopis u kom podržavaju zahtev srpske opozicije da se po ugledu na Makedoniju pošalju ekspertski timovi koji će oceniti stanje u oblasti medija i vladavine prava u zarobljenoj državi kakva je Srbija“, naveo je.

Upitan da li vidi odgovornost i u vlastima koje su prethodile Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, Djilas je rekao da je opozicija u Srbiji „daleko od idealne“ i da je pravila greške dok je bila na vlasti ali i dodao da nije bila „u dilu sa kriminalcima, niti organizovala mitinge podrške ispred sudova gde se sudi funkcionerima za pokušaje ubistva novinara ili seksualno zlostavljanje“.

„Nismo žrtvovali živote ljudi da bi dokazali da se mogu održati izbori, ni falsifikovali broj obolelih i preminulih da pokažemo kako se uspešno borimo protiv korone. Nismo falsifikovali ekonomske podatke da pokažemo kako napredujemo i ono što je najvažnije – nismo i ni danas ne mrzimo one koji mrze nas jer Srbiji je dosta podela“, rekao je lider SSP. 

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.