Dr Verica Jovanović: “Treća doza – najjednostavnije je da bude ista vakcina…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba kaže da je vakcinacija majki, porodilja dozvoljena, preporučena, i treba je obaviti što pre, prenosi RTS.

“U skladu sa fizičkim stanjem majke, najbolje, kada prođe, ili tokom perioda Babinja, pri kraju, ili posle toga već treba krenuti sa vakcinacijom, sa prvom dozom vakcine, u skladu sa preporukama. Onda posle tri nedelje primiti i drugu dozu, tako se čuva zdravlje i majke, i okoline, i naravno bebe i ona će biti daleko sklonija boljem napretku”, kaže dr Jovanović.

Još mesec dana ostalo je do nove školske godine. Za decu od 12. do 18. godine preporučena je “Fajzer-Biontek” vakcina. Dr Jovanoić naglašava koliko je dece do sada u Srbiji vakcinisano. Prema podacima “Batuta”, vakcinisan veoma mali broj dece, i on se broji sa nekoliko hiljada, negde oko 4.000 dece ovog uzrasta.

“Apel Instituta za javno zdravlje Srbije, svih medicinskih radnika, svih nas, je vakcinišite se što pre, u skladu sa preporukama lekara, ako su zdrava onda uz saglasnost roditelja. Bliži nam se školska godina i jako je važno da što više dece bude vakcinisano, a kako bismo tako zaštitili svu onu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisana. Vakcinacijom dece, profesora i nastavnika, mi obezbeđujemo i zdravu sredinu u kojoj se bez ograničenja može nesmetano raditi, uz kontrolu primene preventivnih mera”, dodaje Jovanovićeva.

Dr Jovanović je istakla i ko bi, najpre, trebalo da primi treću dozu vakcine.

“Dakle, osobe koje su potpuno vakcinisane, od čije potpune vakcinacije je prošlo šest meseci, osobe sa transplantiranim organima, hroničnim plućnim bolestima, na dijalizi, malignim itd. treba da budu prvi kandidati i biće. Biće im ponuđena, odnosno data treća doza. Najjednostavnije je to raditi istom vakcinom”, naglašava dr Jovanović.

Ističe da se sva naučna istraživanja prate, i u skladu sa studijama će se menjati, biće usaglašene.

“Naša stručna javnost će sve svetske stručne preporuke primeniti i kod nas”, navodi dr Jovanović.