Dr Tiodorović: U Nišu manje od pet odsto novozaraženih, najmanje u Srbiji

0
Foto: Printscreen Nova S

(Beta) – Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas u Nišu da taj grad ima manje od pet odsto novozaraženih od ukupnog broja testiranih u poslednja 24 sata i da je po tome trenutno najbolji u Srbiji.

“Juče je u Nišu testirano 1.260 ljudi, a pozitivno je na korona virus 46, što je odličan odnos između broja testiranih i broja pozitivnih”, izjavio je Tiodorović prilikom obilaska vakcinalnog punka u tržnom centru “Roda”.

Prema njegovim rečima, sada je veoma važno da se što više ljudi vakciniše, posebno u velikim fabrikama.

“Tu virus može da se zadrži, a tu nam je procenat vakcinacije oko 30 odsto, a trebalo bi da bude barem 50 do 60 odsto”, izjavio je Tiodorović.

Kazao je da vakcinacija zaposlenih u velikoj meri zavisi od poslodavaca i njihovih shvatanja da će time zaštiti radnike i ostvariti bolje poslovne rezultate.

“Ukoliko poslodavac shvati da je vakcinacija značajna onda će radnicima koji se vakcinišu dati dva dana odmora ili neku drugu pogodnost, kao što su to radili poslodavci u Izraelu ili Velikoj Britaniji”, istakao je Tiodorović.

Tiodorović je rekao da će republički Krizni štab možda tek sledeće nedelje razgovarati o tome da se vakcinisanima i onima koji imaju negativan PCR i antigenski test odobri prisustvo sportskim i kulturnim manifestacijama, ali svakako u ograničenom broju.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao je da se juče, prvog dana rada vakcinalnih punktova u tržnim centrima “Forum” i “Delta”, vakcinisalo 200 ljudi.

Jerkan je izjavio da je zadovoljan odzivom građana i dodao da odlično funkcioniše i vakcinalni punkt u centralnom objektu Doma zdravlja.

“Dostigli smo brojku od 93.000 građana Niša koji su primili prvu dozu vakcine, dok je 73.000 građana primilo obe doze. Cilj nam je da u narednih 20 dana stignemo da brojke od 106.000 vakcinisanih što je 50 odsto punoletnog stanovništva”, izjavio je Jerkan.

Kako je kazao, kampanja za vakcinaciju koju vodi država i zdravstvene ustanove daje rezultate, a dosta je uticala i najava uvođenja kovid pasoša ili sertifikata za prelazak granice.