Dr Tiodorović: Sada nema popuštanja, biće ga kada bude manje od 1.000 novozaraženih

0
Foto: Printscreen Nova S

(Beta) – Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da bi popouštanje protivepidemijskih mera moglo da nastupi kada se dnevni slučajevi zaraze spuste na “trocifreni broj”.

Tiodorović je za list Blic rekao da trenutno u Srbiji ima između 1.600 i 2.000 novozaraženih i ocenio da je to visok broj, a da situacija može biti nazvana “stabilno lošom”.

“Mnogo sporije ide opadanje nego što smo očekivali jer smo prošli dosta dobro tokom praznika, ali nema nekog značajnog pada i ako bismo popustili sa merama – to bi bilo rizično”, naveo je Tiodorović.

Kako je dodao, utakmica Zvezde i Milana bila bi “veliki podsticaj za povećanje obolelih”, ukoliko bi prisustvovali navijači tom događaju.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera je poželjno iz ekonomskih razloga ali bi ugrozilo aktuelnu epidemiološku situaciju.

“Uslužne delatnosti su u teškoj situaciji i mi razumemo da je njima potrebno da mere budu relaksiranije, ali je u ovom trenutku važno održati da brojevi ne rastu”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima iako je ograničen rad restorana i kafića, ljudi sede unutra bez maske, ne drži se fizičko rastojanje ni napolju, ima okupljanja.

“Da nije tog kućnog okupljanja i tih kućnih žurki, mi bismo imali broj 500 (zaraženih)”, rekao je Tiodorović.