Dr Tiodorović o okupljanjima: Ako je u bioskopu 200 mesta, pustite 50 karata, uračunajte i masku u cenu…

0
Foto: Printscreen Youtube

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, rekao je za Blic da sada imamo mirnu situaciju, ali da je veoma važno da građani nastave sa primenom svih mera zaštite i da na to ne zaborave i opuste se, kao ranije.

“Pre svega problem je nastao u Beogradu u ovom drugom piku, mere nisu poštovane, a s druge strane svedoci smo onih demonstracija i okupljanja pa smo imali veliki broj obolelih u julu. Sada imamo drugačiju sltuaciju i jedno stišavanje uz poštovanje svih mera i to ide u zadovoljavajućem pravcu. Ako bi se ovako nastavilo da narod poštuje mere, nosi maske, održava distancu, brojke će nastaviti da padaju, što je dobro. Danas sam prošao gradom, nisam video čoveka da je ušao u banku, tržni centar ili prodavnicu a da nije imao masku. To mnogo govori o tome da se mere poštuju”, rekao je Tiodorović za Blic.

Mi moramo da nastavimo da živimo sa virusom, ali moramo i da menjamo svoje navike, smatra profesor Tiodorović.

Kako je ranije rekao, ako se nastavi sa poštovanjem mera a brojke nastave da padaju, smatra da je u redu dopustiti održavanje pojedinih manifestacija poput Filmskih susreta u Nišu, ili Nišvila, ali podvlači, uz strogo poštovanje mera.

“Ovo je prelomni trenutak, svima nam je potrebno više kulture, motivacije da bismo prevazišli sve ovo. Ako je planiran događaj za 1.000 ljudi, neka bude za 300, ako je u bioskopu slobodno 200 mesta, pustite 50 karata, podelite masku pred ulazak, uračunajte i masku u cenu, ljudi će doći. Svima nam je potrebno da se koliko-toliko isključimo iz svakodnevice, ali ponavljam, uz oprez. Onaj ko ne može da kontroliše organizaciju, nemoj onda ni da rizikuje”, rekao je profesor Tiodorović.