Dr Tiodorović o letovanju: “Putovanje je veliki rizik i boravak na moru…”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je situacija u Nišu mirna, kao i da je nalaz studenta iz tog grada negativan. Govoreći o letovanju, kaže da treba da se putuje samo ako ste zdravi, ne samo u odnosu na ovaj virus, nego uopšte i dodao da će i u toku leta biti sporadičnih slučajeva. “Najosetljiviji treba i u ovim narednim danima, mesec dana, pa čak i leti, da se drže pravila distance, da masku nose kad uđu u neki zatvoren prostor, i u gužvi, to je neophodno. Čak i da nose rukavice”, kaže on.

Kako je rekao, javnost mora da bude svesna da je virus i dalje prisutan.

“Samo se smanjio broj osoba koje ga nose. Široko i dalje testiramo i veoma obimno sprovodimo takozvana rana epidemiološka istraživanja da bi na taj način mogli na vreme da otklonimo izvore infekcije. Mi smo još daleko od toga da kažemo biće nula novopozitivnih, to će sigurno trajati tokom celog juna meseca”, kaže on.

Prema njegovim rečima, stalno ima problem s mladim ljudima da se objasni.

“Da oni moraju da paze na sebe, ali moraju da paze i na starije u domaćinstvu”, kaže on.

Mišljenja je da je u Nišu mirna situacija.

“Dobili smo rezultate, taj student je negativan u nalazu. Pored studentskih domova moramo da mislimo i na zdravstvene radnike, ti ljudi moraju raditi samo kad dobiju dva negativna nalaza, ali oni komuniciraju sa svojim porodicama, prijateljima, moraju se ponašati odgovorno. Previše je opuštanja, iako su mere ublažene”, kaže Tiodorović.

Govoreći o podacima o broju izlečenih, kaže da može samo da pretpostavi da se ti podaci centralizuju u Batutu.

“Moje kolege koje kažu da tu ima i administrativnog, u pravu su, da li se baš ti podaci skupe za 24 sata, to je veliko pitanje. Drugi razlog je, što moramo da shvatimo, oni koje Crna Gora prihvata prijavljuju samo one sa kliničkom slikom”, kaže on.

Kada uđemo u najtoplije mesece, kaže on, bićemo mnogo mirniji, ali to ne znači da neće biti novootkrivenih.

“Najosetljiviji treba i u ovim narednim danima, mesec dana, pa čak i leti, da se drže pravila distance, da masku nose kad uđu u neki zatvoren prostor, i u gužvi, to je neophodno. Čak i da nose rukavice”, kaže on.

Govoreći o letovanju, kaže da treba da se putuje samo ako ste zdravi, ne samo u odnosu na ovaj virus, nego uopšte.

“Putovanje je veliki rizik i boravak na moru, tamo treba da se ponašamo normalno, poštujemo pravila”, kaže on.