Dr Tiodorović: Među ljudima od 18 do 35 godina manje od 12 odsto vakcinisanih

0
YouTube screenshot/n1

(Beta) – Epidemilog Branislav Tiodorović pozvao je danas mlade da se vakcinišu i istakao da je među onima koji imaju između 18 i 35 godina manje od 12 odsto vakcinisanih.

“Mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada obole od korona virusa, ali ima i među njima onih koji boluju od hroničnih bolesti i kada se razbole dešava se da fatalno završavaju”, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu.

Konferencija je organizovana povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih.

Tiodorović je naglasio da bi mladi vakcinacijom obezbedili sebi da im kulturne manifestacije i festivali i u Srbiji i u svetu budu dostupniji.

“Vakcinisani će biti u mnogo boljoj situaciji nego ostali koji moraju da imaju PCR test ili antigenski test prilikom ulaska na manifestaciju. Pored toga, da li je recimo na Nišvilu bolje biti sa maskom ili bez maske”, kazao je Tiodrović.

Prema njegovim rečima, procenat vakcinisanih punoletnih građana u Nišu je dostigao 50 odsto, a u Srbiji je nešto ispod 42 odsto.

“Kod starijih generacija koje imaju između 65 i 74 godine procenat vakcinacije je preko 70 odsto, a procenat vakcinisanih starih preko 70 godina je iznad 64 odsto. To su dobri rezultati, ali moramo da imamo svi zajedno preko 50 odsto vakcinisanih da bi sve manifestacije u našoj zemlji mogle normalnije da organizuju”, izjavio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, na dobrom smo putu da taj procenat vakcinacije postignemo, ali mera i dalje moramo da se pridržavamo kako se epidemija ponovo ne bi razbuktala.

Direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević takođe je pozvao mlade da se vakcinišu i istakao da će tako pomoći i organizatorima festivala da ne sprovode rigoroznije mere na ulazu, osim recimo merenja temeprature i nošenja maski.

Prema njegovim rečima, Nišvil se priprema kao da će festivala biti bez ikakvih ograničenja.

“Naravno da ćemo ispuniti sve odluke koje budu od 6. do 15. avgusta. Nadamo se da ukoliko bude amplituda i povećanja broja obolelih one neće uticati na održavanje festivala, već samo na rigoroznije ili manje rigorozne mere koje ćemo sprovoditi”, kazao je Blagojević.

Najgora moguća opcija po Nišvil, dodao je, jeste da se ne održe prateći sadržaji.

“Uopšte nemam dilemu da će biti održan glavni program festivala, upravo završavamo sve dogovore. Festival je zaštićen višestruko ne samo ogradom i kontrolama, već i mogućnošću da razmestimo stolice na dva metra što retko koji festival može da priušti”, rekao je Blagojević.

Vakcinaciju mladih podržali su danas i direktor Niškog kulturnog centra Srdjan Savić i gradska većnica Adriana Anastasov.

Kampanju za vakcinaciju mladih su pokrenili festivali Nišvil, Egzit, Lav fest, Bir fest i Arsenal fest.