Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je jutros na TV Pink da smara da je situacija u Nišu trenutno nesigurna i naglasio da su najveći problem i potencijalna opasnost noćni provod, odnosno veliki broj maldih koji se tokom izlaska ne pridržava epidemioloških mera.

„Treba ovu situaciju staviti pod znak pitanja, da li je u Nišu mirno ako se oko njega dešavaju situacije. U Vranju imamo vrlo nepovoljnu situaciju, s prelaskom u vanrednu. Zdravstveni sistem u Vranju se s njom bori dosta uspešno, ali je prepun. Imamo 182 sa upalom pluća, što je strašan broj. Zaječar ima 40 pacijenata u bolnici i još toliko na kućnom lečenju. Leskovac je pod kontrolom, ali ima blago povećanje. U celini jugoistočna Srbija, kao i cela Srbija ima situaciju koja se menja iz dana u dan“, rekao je dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima trenutno se u kovid bolnici u Nišu leči više od 320 pacijenata, od čega je deset na respiratoru, što je dupliran broj u odnosu na prethodne dane. Dr Tiodorović je naglasio da od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, sami građani Niša čine oko 45 odsto, dok su ostali dovezeni iz drugih gradova.

Povećanje očekuje od polovine nedelje sve do vikenda, nakon čega bi trebalo da dođe do pada broja zaraženih. Uslov za to je da se mere primenjuju.

„Zdravstveni sistem je prenapregnut i mislim da je na ivici izdržljivosti. S jedne strane imamo pad izdržljivosti naroda, suviše dugo ovo traje, ali ljudi više nisu spremni da tokom leta praktikuju mere zaštite što već daje posledice. S druge strane, zdravstveni sistem je prepun i sad je pitanje promeniti strategiju, da najpre lečimo teške i srednje teške bolesnike, a da se svi ostali zbrinjavaju kod kuće. Svako mora biti svestan da o svom zdravlju odgovara lično. Ne može zdravstveni sistem da izdrži, jer neki misle da bolest ne postoji“, naglasio je.

Kao poseban problem, dr Tiodorović ističe noćne izlaske, odnosno ne prodržavanje mera tokom provoda.

„Ja razumem mlade ljude, kao što reče jedan moj kolega, oni noću odlaze u provod. Ali, neka se tamo pridržavaju mera! Jer jedne večeri izađu, a već za par dana, eto ih u kovid ambulanti sa prvim simptomima. Imaju probleme sa disanjem, visoku temperaturu… I onda moraju u bolnicu. Niš je spreman, mi imamo dovoljno postelja za sve, čak i iz okolnih gradova. Ali mora da postoji koncepcija, i mi moramo najpre da lečimo teške, pa srednje teške bolesnike“, rekao je Tiodorović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.