Dr Stokić: “Vakcinacija je bezbedna za obolele od dijabetesa…”

0
Profimedia

(Beta) – Direktorka Kliničko bolničkog centra Vojvodine endokrinolog Edita Stokić rekla je da je vakcinacija efikasno i bezbedno terapijsko sredstvo i za obolele od dijabetesa.

Navela je da su oboleli od dijabetesa tipa 1 i 2 u većem riziku za oboljevanje od kovida-19 s težom kliničkom slikom, češćom hospitalizacijom i boravkom u jedinici intenzivne nege, pa i smrtnim ishodom.

“Kada su rađena testiranja, pre svega s Fajzerovom vakcinom, neželjena dejstva su bila blaga i uglavnom su se odnosila na bol u ruci i slabost i malaksalost koji su bili vrlo kratkog trajanja”, rekla je Stokić na dašanjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Istakla je i da primena hormonske supstitucionalne terapije nije kontraindikovana za primanje vakcine.

Kada je reč o obolelima od endokrinih bolesti najveće interesovanje za vakcinacijom je bilo od pacijenata koji imaju bolesti štitaste žlezde Hašimoto tireodititis, koji spada u kategoriju autoimunih bolesti.

“Ni ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju”, rekla je ona.

Na pitanje kada se mogu očekivati nove doze kineske vakcine odgovorila je da nije deo Kriznog štaba, te da ne može dati odgovor na to pitanje.