Dr Stevanović: Za desetak dana do dve nedelje može se očekivati manje novozaraženih…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da se nalazimo u drugom šiljku prvog talasa epidemije koronavirusa i da je porast broja obolelih očekivan i u narednim danima.

Goran Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ponedeljkom uvek nešto veći broj obolelih zbog tehničkih stvari, objašnjavajući da je to posledica rada sistema.

Međutim, kako je rekao Stevanović, podaci govore o visokoj aktivnosti virusa na terenu, u velikim gradovima i pre svega u Beogradu.

Pojasnio je da do rasta broja zaraženih uvek dovodi povećana komunikacija ljudi i prestanak držanja distance.

“Videli ste prethodnih dana da se smanjuje korišćenje zaštitnih sredstava”, rekao je Stevanović i dodao da se ponovo organizuju događaji i okupljanja u zatvorenim prostorima bez poštovanja preporučenih mera bezbednosti.

Kao još jedan razlog za veće brojeve, Stevanović je naveo i povećanja kontakata između zemalja i unutar zemalja. Istakao je da kada god se malo opustimo, damo virusu šansu da radi na našu štetu.

Govoreći o podacima o obolelima i preminulima, Stevanović je rekao da su tačni podaci objavljeni na sajtu www.covid19.rs koji se ažuriraju jednom dnevno. Navodi da uvek postoji mogućnost minimalnih oscilacija zbog vremena unosa, ali da su ti podaci u suštini tačni i da govore šta se dešava u zemlji.

Takođe, podseća da Srbija ima obavezu da informiše domaću javnosti i Svetsku zdravstvenu organizaciju i da deli podatke.

Goran Stevanović je pozvao građane koji imaju simptome da se javljaju u kovid ambulante pri domovima zdravlja i trijažne centre jer je to vrlo bitno da bi se smanjilo opterećenje i ubrzala dijagnostika.

Navodi da je ukupan broj pregleda u Beogradu u prethodnih nekoliko dana sličan, između 300 i 350.

Ali, kaže Stevanović, struktura obolelih se promenila ka mlađoj uzrasnoj grupi. Rekao je da i oni mogu imati ozbiljne kliničke simptome.

Od sutra će i KBC “Dr Dragiša Mišović” opet ući u kovid sistem punim kapacitetom, a KBC Zvezdara i Zemun pojačavaju kapacitete.

“Cilj je da se obezbede kapaciteti za prihvat svih obolelih i da se sačuva sistem za lečenje drugih bolesnika”, naveo je Stevanović i još jednom naglasio da je nošenje maski važno da bismo zaštitili sebe i druge.

Na pitanje da prognozira kada će doći do pada broja obolelih, Stevanović je rekao da sve zavisi od toga u kojoj meri se budemo pridržavali preporučenih mera distance.

Kako je rekao, ako se budu poštovale mere i preporuke, za desetak dana do dve nedelje može se očekivati manje zaraženih.