U poslednja 24 sata u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike u Beogradu pregledano je 290 pacijenata koji imaju simptome COVID-19, a u još dve trijažne ambulante još 150 pacijenata, izjavio je danas direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, a preneo je Blic.

On je rekao da je stanje 115 bolesnika zahtevalo bolničko lečenje, a 15 je prijemljeno u jedinice intezivne nege bolnica koje su u kovid sistemu.

„U pitanju su uglavnom mlađe osobe između 30 i 50 godina koje nam dolaze sa ozbiljnom kliničkom slikom, obostranom upalom pluća. Manji broj ima lakšu kliničku sliku, koja može da se prati ambulantno i koji mogu da budu u kućnoj samoizolaciji“, rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže, karakteristično je da sve više oboljevaju mladi koji nemaju neke hronične bolesti, a koji imaju tešku kliničku sliku i završavaju u jedinicima intezivne nege.

„Samo na Infektivnoj klinici tokom noći imali smo dva smrtna slučaja“, rekao je Stevanović.

On je naveo da je popunjenost kapaciteta Infektivne klinike 95 odsto i da svaki dan otpuštaju 10 do 15 pacijenata, a da se isti broj primi.

To što su poslednjih nekoliko dana gužve ispred Infektivne klinike i to što se pacijenti žale da dugo čekaju, Stevanović kaže da prioritet imaju pacijenti koji su životno ugroženi, a da oni sa lakšom kliničkom slikom moraju da sačekaju.

„Situacija je vrlo ozbiljna. Imamo veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, imamo rastući broj pacijenata koji zahtevaju različite forme ventilacije. Dobro je što sada imamo manju smrtnost nego na početku“, zaključio je Stevanović.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.