Dr Stevanović: “Sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje…”

0
Foto Screenshoot

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje, navodeći da je u poslednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana, preneo je RTS.

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

“Na sreću, bolnice koje su prve ušle u kovid sistem u drugom naletu korone ulaze u drugu ili treću nedelju lečenja bolesnika, počinju da otpuštaju pacijente i oslobađaju se mesta, ali je i dalje vrlo veliki broj onih koji prolaze kroz prijemno-trijažna odeljenja i zadržavaju se na bolničkom lečenju”’, rekao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Kazao je da lečenje obolelih koji nemaju izrazito tešu kliničku sliku traje između dve ili tri nedelje, dok se pacijenti na intenzivnoj nezi zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja.