Dr Stevanović: “Opterećene bolnice u Beogradu, po potrebi ćemo slati pacijente u Čačak i Šabac…”

0
Foto Screenshoot

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović izjavio je da se samo na toj klinici dnevno pregleda 350 pacijenata, a zajedno sa sa drugim trijažnim mestima to je 550 pregleda dnevno.

“Trećina njih zahteva smeštaj u bolnicu, i zbog toga su maksimalno opterećeni kapaciteti bolnica u Beogradu”, a pacijenti iz Beograda upućuju se u bolnice u Pančevu i Smederevu, izjavio je Stevanović posle sednice Kriznog štaba na kojoj su usvojene nove mere za Beograd, prenosi N1.

On je dodao da je u planu otvaranje kovid bolnica u Čačku i Šapcu, za lokalne potrebe, ali ako bude bilo potrebe tamo će slati i pacijente iz Beograda.

Ostale bolesnike u Beogradu opslužuje samo dve bolnice – VMA i Klinički centar, koji praktično posluje u režimu urgentnog centra, rekao je Stevanović i dodao da je prosečno vreme lečenja pacijenata sada 2-4 nedelje, što maksimalno opterećuje zdravstveni sistem.

Imaju, kako je rekao, dosta mladih i sredovečnih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a nešto manje starijih, koji se očigledno više čuvaju.

Stevanović je uputio još jedan apel građanima da striktno poštuju mere zaštite i da nošenje maske mora da postane navika.