Dr Stevanović o infektivnosti virusa: “Nije svejedno da li ste sa nekim proveli pola sata, dva sata ili celo veče i da li ste se izljubili, izgrlili…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je govorio na današnjoj konferenciji kriznog štabao infektivnosti virusa.

“Količina virusa zavisi od poštovanja mera i vremena izlaganja. I nije svejedno da li ste sa nekim proveli pola sata, dva sata ili celo veče i da li ste se izljubili, izgrlili, iščestitali. Zavisi i od izvora infekcije da li je sa izraženim ili neizraženim simptomima. U ovakvoj situaciji kada imamo veliki broj zaraženih mi treba da se ponašamo kao da je svako zarazan. Epidemiološke studije o tome će se raditi kada epidemiolozi budu imali vremena za to”, naglasio je Stevanović.

Dr Goran Stevanović rekao je da ti kontakti zavise i od toga kakva je klinička slika zaraženog i teško je da se proceni ko je infektivniji i naglasio da bi svi trebalo da poštuju mere zaštite.

“Mi smo razgovarali o metodama praćenja kontakata sa kovid pozitivnim osobama. Kontaktom se smatra boravak duži od 15 minuta sa zaraženom osobom bez maske.Prema tome, što se tiče kontakata biće doneta stručna odluka sa instrukcijom koja je u primeni. Jedini problem je da je transmisija toliko velika da se ne može pratiti, istraživanje i praćenje u porodici je od velikog značaja”, rekla je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut”.