Dr Stevanović: Mladi prenose virus na starije članove porodice, najviše asimptomatskih među tinejdžerima…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktor Infektivne klinke u Beogradu Goran Stevananović izjavio je na konferenciji za medije da se narednih dana može očekivati porast broja obolelih.

On je rekao je da je pristisak na ambulantne preglede ogroman i da dalje imamo tendenciju ozbiljnih kliničkih slika koje zahtevaju hospitalizaciju.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem za sada uspeva da zadovolji potrebe za bolničkim lečenjem, rekao je doktor Stevanović i dodao da je najveći broj hospitalizovanih u Beogradu.

“Što se tiče broja pacijenata na respiratorima, on je proporcionalan broju bolesnika, to se nije promenilo u odnosu na ono što smo do sad imali”, rekao je Stevanović.

Naveo je da 10 do 20 odsto hospitalizovanih ima potrebu za oksigenom terpaijom, odnosno teraprijom kiseonikom.

“Ovaj broj obolelih je očekivan, nažalost. U narednom periodu očekujemo rast broja obolelih”, rekao je Stevanović.

Doktor Stevanović rekao je da su starija lica i dalje najugroženija, ali da sada ima dosta mladih koji su zaraženi, te da su oni sada preneli virus na članove porodice.

On je rekao da ima i asimptomatskih slučajeva, ali da klinička slika i simptomi zavise i od starosne dobi i dodao da je najveći broj asimtomatskih pacijenta među mlađom populacijom i tinejdžerima.