Direktor Klinike za infektivne bolesti kcs Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas, da se dnevno u četiri prijemno-trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga je trećina bila za bolničko lečenje.

On je rekao da je zdravstveni sistem preopterećen jer dolazi ogroman broj zaraženih pacijenata.

Trećina pacijenata je za bolničko lečenje, trećina su sa lakšom kliničkom slikom i mogu da se leče u privremenim bolnicama, dok tećina može da se leči kod kuće.

„Kapaciteti su napregnuti do krajnjih granica. Još uvek uspevamo na dnevnom nivou da oslobodimo dovoljno mesta za prijem svih pacijenata. Uključivanjem Instituta za reumatologiju, kupićemo još neki dan“, prenose mediji Stevanovićevu izjavu.

On je apelovao na građane da poštuju mere zaštite, kako bi se sprečilo širenje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi, jer u suprotnom bolnice neće imati dovoljno kapaciteta da prime sve pacijente.

Napominje da je sistem reorganizovan i da su zahvaljujući dobroj koordinaciji pacijenti iz Beograda upućivani u bolnice u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, Pančevu.

„Te bolnice su u najtežim trenucima prihvatile veliki broj bolesnika iz Beograda i time omogućili da svi dobiju adekvatno lečene“, naveo je Stevanović.

Ističe da dnevno samo u Infektivnoj klinici bude pregledano do 390 pacijenata i da je i tu neravnomerna raspodela po prijemno-trijažnim centrima.

On je apelovao na građane da se javljaju u teritorijalno najbližu ambulantu, da je osim Klinike za infektivne bolesti postoje još tri prijemno-trijažne ambulante – Bežanijska kosa, KBC Zemun, Gradski zavod za plućne bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.