Dr Stevanović: “I dalje imamo slobodnih mesta u bolnicama, ali ako se ovako nastavi…”

0
Foto Screenshoot

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je nakon održanog sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja da u ovom trenutku ima bolničkih kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni.

Stevanović je posle sastanka rekao novinarima da se pacijenti preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima, prenosi RTS.

Dodaje da, ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku možemo da dođemo do toga da kapaciteti budu na izmaku, ili da ih ne bude dovoljno.

Zahvalio je svima koji poštuju mere i trude se da se smanji broj obolelih, ali je apelovao na one koji ih ne poštuju da probaju da pomognu lekarima tako što će smanjiti kontakte i nositi masku.

Kako je dodao, dok se svi zajedno ne uključimo u priču, imaćemo ozbiljan problem.

Direktor anesteziologije u KSC Nebojša Lađević naveo je da je protokol jedinstven za celu Srbiju i da može da se primeni u svakoj bolnici.

Ističe da to znači da i pacijenti van Beograda imaju identičnu terapiju kao oni u prestonici.

Apelovao je na građane da se pridržavaju preporučenih mera i da daju šansu lekarima da se preraspodele.

Lađević ističe da se uskoro očekuju bolnice u Batajnici i Kruševcu i da, ako se ne budemo ponašali u skladu sa merama, i te kapacitete ćemo vrzo popuniti.

Rekao je i da će studenti završnih godina medicinskog fakulteta pomoći u delovima ambulanti i bolnica gde nema obolelih od kovida.