Dr Stevanović: “Epidemiološka situacija konačno stabilizovana…”

0
Foto Screenshoot

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je situacija konačno stabilizovana, odnosno da je broj obolelih od kovid-19 koji zahtevaju bolničko lečenje u ravnoteži sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju i otpuštaju sa bolničkog lečenja.

Stevanović je rekao da je to omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju. 

On je istakao da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju “Banjica”, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove.

“Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjenje ‘Banjice’ i najverovatnije tokom vikenda će se završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, kompletna dezinfekcija i pripreme da se Institut vrati svojim redovnim aktivnostima”, rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odluke o smanjenju ili povećanju kapaciteta biće donošene u skladu sa razvojem situacije.

Dok je više hiljada u bolnici, situacija je i dalje za oprez

Ipak, kaže, dok je više hiljada obolelih od korone na bolničkom lečenju, a više stotina pacijenata na respiratoru, situacija je i dalje za veliki oprez.

Rekao je da je broj pregleda prethodne i noći pre toga veći nego prazničnih dana, jer građani uglavnom praznicima i vikendom izbegavaju odlazak lekaru, pa otuda i pad u broju pregleda na prijemno-trijažnim mestima za praznike, od 31. decembra do 8. januara.

“Tada su dolazili samo izuzetno bolesni, koji nisu mogli da ostanu kod kuće, ali prethodna dva do tri dana, taj broj raste”, rekao je Stevanović novinarima posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Dodao je da brojevi svaki dan osciliraju, ali i istakao da ukupan broj hospitalizovanih, koji je veći od 5.000, govori u prilog velikog opterećenja sistema, i potrebe da svi i dalje budemo odgovorni.

Stevanović je naveo i da su intenzivne nege vrlo opterećene, kapaciteti su izuzetno napregnuti, ali mesta ima za sve kojima to bude potrebno.

“Dok je broj obolelih na bolničkom lečenju više hiljada, a par stotina bolesnika na intenzivnoj nezi, situacija je za veliki oprez i zajedničku odgovornost”, rekao je Stevanović.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!