Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je da 10 odsto pacijenata u Beogradu zahteva prijem na jedinice intenzivne nege.

On je rekao da dnevno u tom gradu potrebu za bolničkim lečenjem ima 150 do 200 kovid pacijenata.

Stevanović je novinarima rekao da sada u bolnice stiže pacijenti s težom kliničkom slikom, čije lečenje traje duže.

Dodao je da zdravstvene ustanove u kovid sistemu u prestonici na dnevnom nivou otpuste 60 do 70 bolesnika, što znači da je Beograd svakog dana u manjku za oko 100 mesta u kovid bolnicama.

Kako kaže, u ovom trenutku pacijente iz Beograda primaju bolnice u Mladenovcu, Požarevcu i Smederevu i tako se održava sistem.

„Popunjenost kapaciteta bolnica u Beogradu je skoro 100 odsto. Pacijenti kada se otpuste, zamene se samo novim pacijentom“, rekao je Stevanović.

Kovid bolnice se brzo pune i u ostalim delovima zemlje, tako da, ako se ne budu poštovale mere, brzo će, kako je rekao, biti popunjeni kapacitete novih bolnica koje ulaze u kovid šistem u Šapcu i Čačku.

„Posle toga nećemo imati mogućnost da primimo pacijente i pružimo im minimum nege, a kamoli adekvatno lečenje“, naveo je Stevanović.

On je podsetio da Infektivna klinika u Beogradu već šest meseci prima kovid pacijente i da su zdravstveni radnici umorni.

„Nemamo lek za kovid, nemamo vakcinu, jedino što može jeste da se zaustavi širenje bolesti u populaciji, a to možemo da postignemo preventivnim merama“, naveo je Stevanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.