Dr Srđa Janković: “Znaćemo za sedam dana da li je nešto počelo da se kvari…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog Srđa Janković, član Кriznog štaba za suzbijanje kovida 19, kaže za RTS da epidemija koronavirusa jenjava, ali da građani ne smeju da se opuste i da treba da budu odgovorni.

On je rekao da je današnje blago povećanje broja zaraženih pokazatelj oscilacija i dodaje da se silazni trend ne dovodi u pitanje.

“Epidemija jenjava. Bitno je da sada kada ukidamo restriktivne mere, kao što su zabrane kretanja, i integrišemo u životne aktivnosti, održimo odgovornost i disciplinu i ne pokleknemo”, istakao je Janković gostujući u Beogradskoj hronici.

Odgovarajući na pitanje kada će skinuti masku, rekao je da će je “ceremonijalno skinuti” kad pobedimo ovaj epidemijski talas.

Srđa Janković ukazuje da današnje brojke svedoče da koronavirusa još ima, ali da njegova aktivnost opada.

“Čim ga je manje, manje ugrožava stanovništvo. Ako bude više kontakata, može doći do ubrzanog širenja. Epidemiološka kriva može da krene i naviše ako ne ispratimo do kraja”, ističe član Кriznog štaba.

Ukoliko nešto počne da se kvari, efekat će se videti za otprilike sedam dana.

“Nije stvar samo u broju, već u kretanju same krive. Epidemiolozi mogu da vide kad stvari menjaju svoj tok. Nadam se da ćemo to izbeći i da pričamo o nečemu što je hipotetičko”, navodi Janković.

Istakao je da i dalje postoji rizik za viđanje starijih osoba.

“I onog trenutka kad ne budemo imali virus koji se prenosi u značajnoj količini, i kad bude sporadično, postoji rizik”, kaže Janković i dodaje da još ne savetuje posete.