Dr Srđa Janković o tome da li je bezbedno izaći na izbore: “Isti nivo međuljudskih kontakata kao u drugim aktivnostima…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog dr Srđa Janković u intervjuu za Blic govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i nedeljama koje slede.

“Jasno je da u svakoj realnoj situaciji postoje aspekti gde je učinak mogao da bude i bolji. Ipak, rekao bih da je najosnovniji cilj protivepidemijskog odgovora ovog proleća nedvosmisleno ostvaren. To, naravno, ne znači da je taj posao i sada dovršen”, rekao je dr Janković.

Ipak, njegovi zaključci su pozitivni.

“Brojke nam govore da je SARS koronavirus-2 i dalje i te kako prisutan u našoj sredini i da tekuća epidemija, mada je znatno oslabila, još nije okončana.”

Jedno od glavnih pitanja s kraja proleća je da li će biti preporučljivo da se ide na letovanje…

“Očekujemo da će, u zavisnosti od zemlje i trenutne epidemiološke situacije, odlazak na letovanje u inostranstvu biti moguć uz određene mere predostrožnosti, kojih je veoma bitno da se svi pridržavamo. Međutim, još uvek je veoma teško proceniti tačan stepen rizika pošto će zavisiti od daljih kretanja pandemije Covid-19, te bih, lično, u ovom trenutku dao prednost letovanju u Srbiji”, rekao je dr Janković.

A izbori? Koliko su izbori bezbedni?

“Epidemiološki posmatrano, sprovođenje izbora se ne razlikuje od drugih aktivnosti koje prati isti nivo međuljudskih kontakata. Stoga i preporuke koje inače važe u takvim situacijama važe i tokom održavanja izbora”, zaključio je imunolog.