Dr Srđa Janković: “Niko ne može da garantuje da antitela štite sto posto od koronavirusa i kod svake osobe…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Potencijal za novo razbuktavanje epidemije korona virusa postoji dokle god imamo osetljivu populaciju, kaže imunolog dr Srđa Janković. Trenutno smo, kako kaže, na “repu” epidemije, što znači da postoje “džepovi” u kojima se otkrivaju zaraženi, i to uglavnom bez simptoma.

Ističe da je distanca i dalje najvažnija mera, te da cilj sada nije sprovoditi restriktivne, nego integrisati preventivne mere u svakodnevni život, a to se najbolje postiže smanjenjem kontakata na neophodni minimum, piše “Pink.rs”, prenosi Blic.

“Na ovaj način rizik zaražavanja svodi se na minimum”, kaže Janković

Imunolog, koji i dalje nosi masku, kaže da će nastaviti to da čini i onda kada simbolično bude ukinuta epidemija, i to u situacijama u kojima je nošenje maske svrsishodno.

“Možda ćemo, kada se završe i epidemija i pandemija Kovida-19, imati novu svest o tome kada sve nošenje maske pomaže. Respiratorne infekcije nisu bezazlene, nije ni grip, stoga nije na odmet da se štitimo. Nadam se da ćemo integrisati preventivne mere protiv kapljičnih infekcija, bez obzira na to kako će se završiti priča o Kovidu-19”, navodi dr Srđa Janković za “Novo jutro”.

Kaže da drastično smanjenje kontakata i održavanje distance obezbeđuju da ne dođe do razbuktavanja epidemije, dok u suprotnom lako možemo da, ono što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji, vidimo kod nas.

“Ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć”, ističe imunolog.

Na pitanje koje mučni mnoge – da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti korona virusa, dr Janković kaže da preciznog odgovora nema.

“To niko ne može da garantuje. Velika je verovatnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija koronavirusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela”, kaže imunolog.

Na pitanje može li se, onaj ko je preležao korona virus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno, ističući da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.