Dr Šekler: “Sigurno je da će treća doza dati efekat – kod nekih vakcina će on biti bolji, kod drugih slabiji…”

0
Foto Printscreen RTS

Dr Milanko Šekler rekao je da će treća doza vakcine, za koju god da se opredelite, imati efekta.

“Neka će dati bolji, neka nešto slabiji efekat. Uloga treće doze vakcine je da poveća nivo zaštite od virusa i produži period njenog trajanja”, kaže Šekler.

On ukazuje da većinu novozaraženih čine mlađi ljudi, a oni uspešnije prebrode koronu, lakše ih je zbrinuti i obezbediti da im život ne bude ugrožen, da ne bude izgubljen. Ne raste broj umrlih.

“Lekari su uvežbani, ima dovoljno kapaciteta, opreme, nije prebukiran zdravstveni sistem i to su dobri rezultati”, rekao je Šekler, a prenosi RTS.

Šekler kaže da je Krizni štab doneo neke odluke.

“To je sve preko mojih znanja, to je ono što moderna epidemiologija može da uradi sa analizom rizika, sa stratumima sa spremnošću na različite scenarije, pripremni plan je odličan, a kako će se sprovoditi, drugo je pitanje”, kaže Šekler.

Prema njegovim rečima, osnovna stvar je da deca mogu da obolevaju, simptomi su uglavnom blagi, kod zdrave dece bez nekih komorbiditeta, ali mogu da zaraze svoje ukućane.

“S druge strane, ukućani su mogli da se vakcinišu i da se ne boje vlastite dece. Deca treba da idu u školu, roditelji da vode računa o svom zdravlju i trebalo je da se vakcinišu. Svakako je dobro povesti računa o provetrenosti prostorije, koristiti svaki trenutak da uđe svež vazduh, voditi računa o temperaturi kao simptomu najlakšem i najjednostavnijem – koji može objektivno da se izmeri, to je konstanta da to bude prvi alarm”, rekao je Šekler.

“Za neke iz grupe koji su se vakcinisali po istom programu prvi rezultati su odlični, videćemo dalje, to je par uzoraka. Svi koji smo učestvovali čekamo da se urade analize – drugačije je kada pogledate nekoliko desetina nego par pojedinačnih slučajeva, jer može da bude individualno”, kaže on.

Osvrnuo se na pogoršanu epidemijsku situaciju na KiM, gde raste broj novozaraženih.

“Juče sam sreo čoveka koji radi za kompaniju koja proizvodi medicinske, industrijske i ostale gasove, oni ne mogu da stignu da dopreme dovoljno kiseonika. To su desetine kamiona, šleperi idu svaki dan, istovaruju se boce direktno na manja dostavna vozila, tolike su potrebe za kiseonikom, a broj umrlih je pre neki dan bio 36”, podvukao je Šekler.

“Jedan od razloga je 20 odsto vakcinisanih, a drugi razlog potpuno nepoštovanje mera”, zaključio je Šekler.