Dr Sazdanović: “Virus se horizontalno širi u porodici od tinejdžera preko njihovih roditelja do najstarijih…”

2
Foto: Profimedia

Sa ovakvom nedisciplinom ne može nam biti bolje, upozorio je danas direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović i naglasio da se treći talas očekuje na jesen.

Sazdanović je za RTS rekao da je klinička slika pacijenata znatno teža sada nego u prvom piku. Na pitanje kada se može očekivati bolja situacija sa korona virusom, Sazdanović je ocenio da sa ovakvom nedisciplinom to ne može da se desi.

“Manimo se ćorava posla, situacija neće biti bolja dok god se ne pronađe vakcina, a do tada moramo da budemo disciplinovani i odgovorni”, naglasio je on.

Direktor KC Kragujevac kaže da je posledica neodgovornog ponašanja povećanje broja mladih među zaraženima.

“Virus se zatim horizontalno širi u porodici od tinejdžera preko njihovih roditelja do najstarijih”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, pacijenti su često brzo od stabilnog stanja tokom dana prelazili na intezivnu negu.

“Imamo dovoljan broj respiratora, ali se i duplirao broj ljudi na njima u odnosu na proleće”, naglasio je Sazdanović.

Direktor KC Kragujevca smatra da inspekcija mora da bude prisutna, dok oni koji nemaju simptome, a pozitivni su na Kovid-19, ne smeju da izlaze napolje.

“Izuzetno je neodgovorno da samo zato što nemaju simptome izlaze napolje jer se virus tako najlakše širi. Karakteristično je za naše ljude da čim je situacija bolja, oni su nedisciplinovani. Ovde nema rešenja, osim lične odgovornosti prema sebi i prema drugima”, poručio je Sazdanović.

2 KOMENTARA

    • Кршење мера се не може санкционисати, јер не постоји законски основ. Законски основ постоји само за оне који намерно штире заразу, што значи да су упознати са чињеницом да су заражени и да се не придржавају прописаних мера. Осом њих, нико више не може бити санкционисан.

Comments are closed.