Dr Radovanović: Slabljenje koronavirusa je grdna zabluda…

2
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta u penziji, Zoran Radovanović izjavio je da je “navodno slabljenje virusa grdna zabluda”, kao i da su neznanje i neosnovano priželjkivanje dva razloga njenog nastanka i upornog održavanja.

“Nije se promenila ubojitost virusa, već njegova mogućnost da se nesmetano prenosi, za šta su zaslužne protivepidemijske mere”, rekao je Radovanović za današnje izdanje lista Blic, na pitanje kolika je sada realna opasnost od virusa i koliko je zapravo oslabio.

Kako je naveo, “i sami zagovornici teze o virusovom posrnuću odustali su od svog viđenja kad su, pred kraj ovog talasa epidemije, počeli da pristižu podaci o masovnom umiranju u niškom staračkom domu”.

“Pošto smo razjasnili tu predrasudu, da pređemo na odgovor: stvarna opasnost je danas mnogo manja nego pre nekoliko nedelja, ali nije minula. Od strpljenja i mudrosti donosilaca odluka zavisi dalji razvoj događaja”, objasnio je Radovanović.

On je naveo da je “nedeljama život bio skoro sasvim zamro, što ni srpska ni neka mnogo jača privreda ne može dugo da izdrži”.

“Vraćanje u uobičajen kolosek je neminovnost. Jedino je važno da popuštanje mera bude postupno i da se neke od njih razvuku bar do početka juna”, rekao je Radovanović.

On je upozorio da “najstariji deo populacije mora da ostane oprezan sve dok se broj novoobolelih ne svede na nulu ili bar bude manji od pet do deset osoba”.

“Pozornost se prevashodno odnosi na održavanje fizičkog rastojanja i pranje ruku. Dobro bi bilo da te navike postanu trajna norma”, naglasio je Radovanović.

Na pitanje šta mu je najviše smetalo u ova dva meseca, on je rekao da su to početak i kraj.

“Početak zbog sprdnje s dolazećom pretnjom, a kraj zbog načela ‘lako ćemo’, oličenog u naglom popuštanju stega”, naveo je Radovanović.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Pa, sto samo posmatrate, pridruzite se barem savetima onlajn ovima mladjima koji vode ceo program i plan borbe protiv epidemije kod nas. Tako cete pomoci svima nama, a Vama nece biti ugrozeni zdravlje i zivot.

    • Svakako niste pratili ukjucenja profesora Radovanovica od samog pocetka epidemije, a onlajn je davio intevjue na vise televizija na svakih par dana. Sam je izjavio da nije dobio nikakv poziv da se ukljuci a da jeste svakako bi se ukljucio u rad kriznog staba. Nije dobio poziv jer ne zeli nikoga da zavarava i iznosi lazne podatke. Sve sto je profesor Radovanovic rekao se obistinilo bez i jedne greske.

Comments are closed.