Dr Radovanović: Skok broja zaraženih je znak da se negde pojavilo novo žarište…

0
Foto Đorđe Kojadinović

Broj novoobolelih od koronavirusa je “neprijatno iznenađenje”, izjavio je epidemiolog dr Zoran Radovanović, uz objašnjenje da bi povećanje zabeleženo tokom jednog dana moglo da bude okarakterisano kao “eto, desilo se”, i podsećanje da “nekoliko dana imamo veći broj novoobolelih nego što bi se očekivalo”, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, povećanje broja novoobolelih od kovid-19 u Srbiji poslednjih dana pokazuje da se verovatno pojavilo neko novo žarište.

Naglasio je i da su i dalje “lepi izgledi” da u vreme izbora broj obolelih bude između nula i pet.

Komentarišući povećanje broja novoobolelih, Radovanović je obrazložio da nikada “nishodni deo epidemijske krive ne ide ravnomerno, uvek ima povremenih skokova, ide zupčasto”.

Pored toga, dodao je, s jedne strane su se ljudi “malo opustili”, a s druge strane, ocenio je Radovanović, “Krizni štab je davao kontradiktorne i neusaglašene preporuke”.

To je dovelo do toga, smatra Radovanović, da smo možda “brzo pristupili relaksaciji, ali čak i da nismo, “dešava se da izbije poneko žarište, da se poveća broj obolelih”.

I dalje su lepi izgledi, kaže Radovanović, da u vreme izbora broj obolelih bude između nula i pet.

Možda nam je 21. jun (dan izbora) učinio, izjavio je on, “da malo nestabilnije krenemo ka odluci da je sve prošlo, a u stvari još nije”.

I dalje je razumno održavati fizičku razdvojenost i izbegavati fizičke kontakte, preporučio je i savetovao da bi bilo poželjno da se maska nosi u zatvorenom prostoru.