„Tog 7. maja kada je ukinuto vanredno stanje kao da je pala bomba na Krizni štab, nestali su, prešli na rezervne položaje, kao da je tad doneta odluka – izbori su važniji od zdravlja“, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović. „To je bila politika i sve vreme od tada ide se na prikrivanje“, kazao je on u Novom danu na TV N1.

Kolege iz Kriznog štaba, navodi Radovanović, izbegavale su da se pojave na televiziji jer ne možete da kažete – ako se bude pogoršalo stanje primenjivaćete mere, kad vam je jasno da je situacija već loša i ozbiljna.

„Nestrpljivo čekate da prođu izbori pa da obznanite ono što je svima jasno. Svi znaju da nije onako kako je prikrivano i zataškavano, porazno je što su prećutno prihvatili da su brojevi veći, što je strašno. Ne može niko iz Kriznog štaba da kaže – pojma nisam imao, jer je to još veće ukopavanje“, dodao je on.

Radovanović je naveo i da je „tragično“ ako u Kriznom štabu „pojma nisu imali da li je manje od 100 obolelih dnevno ili 400“.

„Nije to bilo svesno igranje sa životima ljudi nego igranje na rudu. Ovo je – ćuti, zažmuri, samo da se ne sazna, do izbora, pa šta možemo, borićemo se sa posledicama“, rekao je on.

Kako je dodao, oni tačno znaju da je prikrivanje proteklih nedelja bilo katastrofalno i kritično.

„To je azbuka epidemiološkog rada, kada ukinete vanredno stanje, mere povlačite jednu po jednu, i to traje nedeljama, umesto toga mi smo pustili sve mere… Nije rešenje da onda umesto stvarnog broja držite na ispod sto“, ističe.

Govoreći o kredibilitetu članova Kriznog štaba, on je ocenio da su se „ugruvali jako“.

„Bolje bi bilo da su podneli ostavke tog 7. maja. Sve te aktivnosti koje su dopustili, a jasno je ako idu izbori moraju da idu mitinzi, onda moraju i sportski događaji… Sve je to bio interes koji je protivan osnovnim epidemiološkim principima“, dodao je on.

Govoreći o podacima BIRN-a o obolelima i preminulim, Radovanović je kazao i da je svima moralo da bude indikativno kada je prestalo da se objavljuje u dnevnim bilansu odakle je preminuli.

„Ti podaci su inače poseban skandal, to su brojevi koji se nikada nisu slagali, koliko je to apsurdno, da brojevi koje sabirate ne slažu se. I cilj je bio da se ne zna prava istina. A Batut je krovna ustanova zdravlja u Srbiji. Kao da je bio dodati bahati pristup – lažemo, pa šta? Jasno je bilo da ti podaci nisu tačni“, naveo je on.

Građani sad imaju apsolutno razloga, rekao je Radovanović, da sumnjaju u sve što dolazi iz zvaničnih izvora.

Prema njegovim rečima, nove mere Kriznog štaba uvedene su dok je štab bio na muci da objasni zašto to nije urađeno ranije.

„Da su izašli sa nekim energičnijim merama bilo bi tačno da je to bilo zbog izbora. Bilo bi suviše providno da su oruđe u rukama vlasti“, rekao je on.

On smatra da će Krizni štab morati narednih dana da uvodi sve primerenije mere koje odgovaraju situaciji, poput zabrana skupova.

„To nije trebalo dozvoliti, kao ni međugradski saobraćaj“, zaključio je Radovanvić. „Trenutna epidemiološka situacija zahteva vraćanje mera, upozorio je on.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

 1. Jadno
  24. јун 2020. 13:46

  E moj doktore, koliko ti je godina, pa si sad tek shvatio u kakvoj zemlji zivis?

 2. Kapetan Koca
  24. јун 2020. 14:21

  Doktora pojede sujeta što nije u martu pozvan da bude u kriznom štabu, a ne da kao veliki stručnjak, ali od 65+,sedi kući i povremeno da komentar nekom mediju! Doktore, u svetu su ratovi svaki dan i stalno se jave mnogi "generali" nakon neke bitke.., bolje je nekad zaćutati, uživati u svojoj bašti i pustiti da ovo prođe kao i svaki grip do sada!

 3. Travis Bickle
  24. јун 2020. 16:10

  "Jasno je bilo da ti podaci nisu tačni." Utvrđeno na bazi pravca vetra? Ovakvi iskazi su efektni iako im je proverljivost na nivou verske dogme. U svakom slučaju, postoji nešto zajedničko za doktora Radovanovića i Krizni štab. Procenjuju (ne)uspešnost mera na bazi nula podataka. Nemaju podatke niti procenu stepena prenosivosti, stepena smrtnosti, stepena univerzalnosti pogođene/rizične populacije, procenu postojećeg i stečenog imuniteta i u tom svetlu sagledavanje i procenu ukupnog uticaja na smtrnost mera prema rigidnosti. Laiku je jasno da kolektivni karantin ubija takođe. Ono analitička nula, i ideološka petica za Radovanovića i Krizni štab.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.