Dr Radovanović: Cilj je da se što više mladih zarazi, pa da oni eventualno tako štite starije…

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je danas da je porast novozaraženih u Srbiji ozbiljan i da virus nije oslabio ni u Srbiji, ni u svetu.

“To je isti virus, iste virulencije, znači ubojitosti. Niko na svetu nije pokazao da je virus oslabio. Postoji nešto drugo – leti smo više na otvorenom, otvoreni su prozori ako smo u zatvorenim prostorijama, tako da količioa klica je manja, pa onda klinička slika bude blaža. To je samo stvar proporcije”, rekao je Radovanović u emisiji “150 minuta” na TV Prva, a prenosi B92.

On je rekao i da će ređe kod mladih osoba klinička slika biti teža, dok će kod starijih biti ćešća.

“Situacija je ozbiljna… Virus će ostati sa nama, cilj je i u svetu, ne samo kod nas da se nekako uspori taj tempo oboljevanja. Cilj je da se što više mladih zarazi, pa da oni eventualno tako štite starije”, objasnio je Radovanović.

Prema najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja, u Srbiji su danas registrovana nova 193 slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminula jedna osoba. Aktivnih slučajeva koronavirusa je 1.068, a na respiratorima se nalaze 26 pacijenta.