Dr Pelemiš: Deca treba da nose odgovarajuće maske za njih, a ispiti ne mogu da se održavaju ako se ne poštuju stroga epidemiološka pravila

0
Foto: Printscreen Youtube

Infektolog dr Mijomir Pelemiš kaže da je došlo do pomeranja u uzrastu preminulih od kovida-19 i da sada umiru mlađe osobe, od tridesetak godina.

“Procenat umrlih se pomerio na mlađu životnu dob, precizne podatke ima Batut, to nije tajna, reći ćemo da se to objavi”, rekao je on, dodajući da u ovom trenutku on nema te zvanične podatke, osim svoje lične koje vodi. “Ostaje ono što smo pričali od početka, da svi mogu da se zaraze – i deca i žene i muškarci, i zdravi i oni s hroničnim bolestima. Niko nije otporan i niko ne može da spreči zarazu, ali o toku bolesti i kako će neko podneti bolest može da se priča.”

Za maske smo rekli da svi moraju da nose, nažalost i deca, ali treba naći odgovarajući maske za njih, kaže Pelemiš dodajući da ove koje mi sada nosimo ne prijaju deci i da ih treba šiti. “Treba ići na one u domaćoj radinosti, koje im više prijaju. Ova je vrlo nepraktična i neprijatna i koja i vama i meni smeta i nije za duže nošenje.”

Kada je reč o uslovima u kojima se sprovode ispiti na fakultetima, dr Pelemiš kaže da se oni moraju strogo poštovati ili ispita ne treba da bude.

“Ako se već sprovode ispiti na fakultetima, onda moraju da se obezbede uslovi savremene epidemiologije. Inače bez toga nema rasprave. Mi smo rekli koliko ljudi i na kom rastojanju mogu da budu, ako toga nema, onda ispiti ne mogu da se održavaju”, istakao je on.

Dr Pelemiš je rekao da smatra da je veliki broj građana prihvatio mere i da nosi maske. Kada je reč o rukavicama, dr Pelemiš smatra da je najbolje nositi ih onda kada se pretpostavlja da će se dodirivati više predmeta, kao što je to kupovina.

“Tokom kupovine ne možete stalno da dezinfikujete ruke. Pranje ruku ostaje primarno, ali onda kada više pipate nešto tada je preporučljivo nositi rukavice”, zaključio je dr Mijomir Pelemiš.