(Beta) – Predsednik Sindikata lekara u farmaceuta doktor Rade Panić ocenio je da bi se broj preminulih lekara i medicinskog osoblja smanjio kada bi Krizni štab za borbu protiv virusa korona prekinuo sa lažima koje plasira.

Dr Panić je na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru, koja je počela minutom ćutanja za preminule zdravstvene radnike, rekao da je neophodno i da Krizni štab odmah bude raspušten, odnosno da prestane da funkcioniše u postojećem formatu „kao polulegalan“.

„Da se svi političari poovuku u drugi plan i da, ako je moguće, Aleksandra Vučića nikad ne vidimo da govori o srpskom zdravstvu jer se u to ne razume“, rekao je Panić.

On je najavio protest koji organizuje taj sindikat koji će se održati 15. februara u 12.05 ispred Vlade Srbije, kojim želi da ukaže na problem prevelike smrtnosti svojih kolega i na neophodnost uvodjenja hitnih mera koje bi to zaustavile.

Član Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Ferenc Tot izjavio je danas da se nigde u svetu nije desilo da toliki broj lekara i zdravstvenih radnika umre tokom pandemije kao u Srbiji.

Dr Tot je na konferenciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije rekao da je glavni krivac za to Ministarstvo zdravlja koje nije pokazalo razumevanje za potrebe službe.

„Nigde u svetu se ovakva tragedija nije desila“, rekao je.

On je naveo da su više puta podnosili predloge za poboljšanje stanja u zdravstvu, da su se nadležni složili s njima, ali su im rekli da ne mogu da urade ništa povodom toga jer o svemu iza njih odlučuje predsednik Aleksandar Vučić.

Kao probleme u zdravstvu naveo da ne postoji dovoljno lekara u državnim službama i da je i pre epidemije nedostajalo 15 procenata njih, manjak opreme i zabrana zapošljavanja.

Smatra, kako je kazao, da su on i njegove kolege nasamarene.

Članica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Tatjana Vešović ocenila je da „kada ovakvi doktori vode državu onda pravi doktori odlaze“.

Istakla je da je pandemija samo razotkrila kakva je organizacija zdravstvenog sistema.

Dr Vešović je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prošle godine postao i glavni epidemiolog u zemlji koji govori i kako se upotrebljavaju respiratori.

„Mi smo spremni da svoje znanje i iskustvo stavimo na raspolaganje građanima i državi. Želimo zdravu Srbiju, a ne Srbiju koja umire“, rekla je ona.

To je, kako je rekla, dovelo do odluke da izadju na ulicu.

„Dokle više? Mislim da je krajnje vreme da svi zajedno ustanemo i kažemo da ne možemo više da ćutimo“, rekla je dr Vešović.

Članica Glavnog odbora sindikata lekara i farmaceuta doktorka Gorica Đokić rekla je da je statistika pokazala da je od 105 njihovih preminulih kolega 62,85 procenata radilo u državnoj službi.

Preko 22 procenta je iz privatnog sektora, a 11,43 procenata je bilo u penziji.

„Kolege, 2,86 odsto njih, radile su van zdravstvenog sistema“, rekla je ona.

Najviše su stradali specijalisti interne medicine i to subspecijalisti pulmologije, kardiologije, nefrologije, neuropsihijatrije, hirurgije, ginekologije i akušerstva, kao i radiologije i opšte medicine.

Najmanje preminulih bilo je među infektolozima – i to jedan smrtni slučaj.

Gledano po teritorijama najviše je stradalo u Šumadijskom regionu, potom u Beogradskom okrugu, pa u Južnoj i istočnoj Srbiji, u Vojvodini i na Kosovu.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-474-od-11-februara/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.