Dr Ostojić: “Krenućemo sa vakcinisanjem dece od 12 godina, iz određenih grupa…”

0
Printscreen/YouTube/Među nama Nova S

Dr Olivera Ostojić iz KBC Dragiša Mišović rekla je da će se krenuti sa vakcinisanjem dece od 12 godina, s preporukom da to budu pacijenti iz rizičnih grupa.

„Krenućemo sa decom od 12 do 15 (godina), videćemo šta će biti. Dobili smo odobrenje naše Agencije za lekove i za decu od 12 godina. Za sada je preporuka da idu hronični pacijenti, pacijenti u rizičnim grupama, što se tiče mlađe kategorije. Ovi od 16 godina – bilo bi lepo, kad su već bili na Egzitu, i da se vakcinišu“, rekla je dr Ostojić, a prenosi N1.

Agencija za lekove i medicinska sredstva ranije je saopštila da je odobrila korišćenje Fajzerove vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navedeno je tada u saopštenju Agencije za lekove.

Doktorka kaže da poslednjih nedelju dana imaju troje dece s bolesnim mamama na odeljenju u KBC Dragiša Mišović. Imaju blaže do srednjih kliničkih slika, ali deca su mala, zaražena od svojih roditelja u kućnim uslovima, navodi. Pre toga, kako dodaje, dve nedelje nije bilo dece na dečjem kovid-odeljenju ove bolnice.

“Ali, vidimo da se organizuju razni kampovi, letovanja, razne rekreativne nastave, i tu postoji mogućnost da krene da se širi koronavirus, videćemo, ali molimo mlade roditelje da se vakcinišu, molimo decu od 16 do 18 godina”, navela je doktorka.

Govoreći o delta soju kaže da se primetilo do sada da se on više širio, da je u jednom trenutku širenja više dece obolelo, ali da se klinička slika gotovo nije se razlikovala u odnosu na prethodne sojeve.