Dr Miodrag Stojković za novi Nedeljnik: Ozbiljan naučnik uvek mora da govori istinu, jer ako slaže – gubi karijeru. Političar je lažima gradi i čuva

2
Fotografija iz privatne arhive

U nedelji kada su svetski mediji o Srbiji pisali kao jednoj od zemalja u kojima se beleži nagli rast zaraženih od koronavirusa, stigla je i jedna dobra vest – Miodrag Stojković, jedan do naših najvećih naučnika i vodećih stručnjaka u oblasti genetike koji radi na istraživanju matičnih ćelija na Institutu američkog Univerziteta Harvard, u Bostonu je sa svojim timom prvi istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

U oba slučaja reč je o vezi između čoveka i prirode gde je čovek zabrljao a od naučnika se očekuje da nađu rešenje.

Naš naučnik sada prvi put za Nedeljnik od početka pandemijske krize priča o tim važnim pitanjima na koja svi čekamo odgovore – od onih kao što je “kad će vakcina?” ili koja zemlja ima najbolju strategiju borbe sa COVID-19, pa i zašto je u Americi, gde Stojković trenutno radi, toliki broj zaraženih i kako se ponaša Tramp a kako dr Fauči.

Ali za Nedeljnik je govorio i o tome kako se Srbija snalazi u ovoj krizi, kako se ponaša naš predsednik a kako stručnjaci iz Kriznog štaba, zašto se izgubilo poverenje u lekare i struku, kao i o političkim odlukama čije posledice osećamo svaki dan kada izađe dnevni presek o broju novozaraženih i preminulih.

“I svetska nauka je podbacila jer je pored velikog broja značajnih publikacija lansirala i studije koje se bave suviše malim uzorkom, kratkim periodom praćenja ili nedoslednim prikupljanjem i analizom podataka lekova za koje smo se nadali da pomažu”, ispričao je Stojković u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Ceo intervju objavljen je u Nedeljniku od 9. jula, koji dolazi sa dva velika poklona: biografija Stevice Markovića iz pera Branka Rosića i primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

2 KOMENTARA

  1. Kako sada strane službe, a do juče nam bili mama ( Merkel), sestre i braća?
    Ne videh strance, sve naši građani i državni huligani.

  2. Čeda bi da kupi još neku fabriku?!
    Oamtimo te Čedo sa protesta ’96.god.
    Kao što pamtimo i ovo zvere, bivšeg ministra informisanja koji se u Narodnoj skupštini hvalisao koliko bi ne – Srba mogao pobiti.

Comments are closed.