Dr Miodrag Stojković prvi put od početka pandemije; Knjiga o Stevici Markoviću; Specijal Njujork tajmsa o koronavirusu: Izašao je novi Nedeljnik, sa dva velika poklona

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a sve čitaoce očekuju dva velika poklona: druga knjiga u nastavku edicije "Velike biografije" i primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku. Pogledajte šta vas čeka između korica

0

DR STOJKOVIĆ – Naš priznati naučnik prvi put od početka pandemijske krize, za Nedeljnik, priča o vakcini, strategijama borbe sa virusom kovid-19, ocenjuje kako se u krizi poneo srpski Krizni štab i objašnjava zašto se izgubilo poverenje u struku.

SVETI GRAL – Vakcina AZD1222, popularno nazvana “Oksford vakcina” ušla je u poslednju, treću fazu ispitivanja i prema dokumentaciji u koju je Nedeljnik imao uvid već u septembru biće u upotrebi u Britaniji, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

STEVICA – U Beograd je sa ekipom stigao francuski glumac i superstar Alen Delon. Tu je upoznao Stevicu Markovića i Miška Miloševića, dva zgodna i jaka frajera koji su dane provodili skačući sa Savskog mosta, jureći gradske lepotice i već su nanizali na svoje pesnice sve što se moglo isprebijati da bi se stiglo do titule “kraljeva ulice”… Tako je počela priča o Stevici Markoviću. Završiće se u kovčegu koji stiže iz Pariza. A između… Između je bilo svašta. O svemu tome “između” čitajte u novoj knjizi iz edicije “Velike biografije” koju potpisuje Branko Rosić.

NYT SPECIJAL: KORONA – Kako je svet propustio da shvati na koje se sve načine širi koronavirus, zašto su najugroženije zemlje u kojima se prikrivaju pravi podaci, koje sve strategije koriste različite države, kako će izgledati turizam budućnosti… Samo su neke od tema u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak novog Nedeljnika.

BEYOND 2020 – “Zašto pametna deca beže od politike? Pogledajte mlade lidere. Da li možete da se setite jedne njihove rečenice? Lika… Prazni i imitatori. Pokorni i poslušni. Glasovi bez emocija, savest bez ideala”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

KOSOVO – Priča Džona Boltona, bivšeg savetnika Donalda Trampa, potvrđuje da su pregovori o razgraničenju Kosova trajali 2018. godine. U nedelju susret Vučić-Hoti, šta može da se očekuje?

FUKARA – “Od Gavrila Principa do Nedima Sejdinovića i Vladana Vukosavljevića: kada je turcizam pristojan, a kada nije?” piše Ljiljana Smajlović u redovnoj kolumni u novom broju Nedeljnika.

TESTIRANJE – Iako je bilo najavljeno, privatne klinike još uvek nisu dobile dozvolu da rade testove na koronavirus i pored rasta broja zaraženih u Srbiji. Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava da se privatni zdravstveni sistem uključi u borbu i sprečavanje zaraznih bolesti, te je nejasno zašto je testiranje još uvek ograničeno. Tekst u novom Nedeljniku.

RASIZAM – Govori li ispad zaposlene u Kliničkom centru Vojvodine prema studentkinji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu samo o njoj?

KORPORATIVIZACIJA – Raste svest vlasnika privatnih kompanija da njihove firme ne mogu dalje da napreduju ako su oni i dalje dvostruke ličnosti. Profesionalizacija upravljanja, reorganizacija i uvođenje korporativne kulture postaju preka potreba privrede Srbije. Šta Srbija može da nauči od Turske od pre 20 godina? Ima li korporativizacije bez pravne države? Analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

HRVATSKA – Proslava izborne pobede HDZ-a u nedelju uveče nije se mnogo razlikovala od proslave SNS-a dve nedelje ranije. Ovamo su bili trubači, tamo fudbalska navijačka himna, ali sve u svemu jednako skakanje, tiskanje i đuskanje. Neodgovorno i protivno svim merama socijalnog distanciranja u vreme korona krize. Sve ostalo u Hrvatskoj je bilo drugačije. Analiza u novom Nedeljniku.

HONGKONG – Do pre koji dan to je bilo mesto u kojem, kada dolazite vozom iz Šenžena, kao dodirom magičnog štapića prorade Tviter i Fejsbuk. I jedina kineska varoš u kojoj su se mogle kupiti sve moguće knjige, kao u Njujorku, Parizu ili Berlinu, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

BOOGIE – Portreti ljudi “išmirglanih od života” doneli su Boogieju velike angažmane za brendove kao što su Nike, Adidas, Puma, HBO… Pa i medije poput Njujork tajmsa i Tajma. Imao je izložbe širom sveta, uključujući sada i beogradsku – “Angels”. Vladimir Milivojević Boogie dozvolio je Nedeljniku da zaviri u njegov foto-album…

365 DANA – Poljski film “365 dana” zabeležio je rekordnu gledanost i rekordan broj negativnih kritika, uz (opravdane) optužbe da glorifikuje otmicu i nasilje prema ženama. U čemu je tajna?

FRIC I DOBRILA – “Na majici je bio neki čovek kako stoji na bini, ispred mikrofona, sa uzdignutim pesnicama, i ispod odštampani natpis: ‘Pustite nas na miru!'”… Iz kolumne “Fric i Dobrila” Srđana Valjarevića u novom Nedeljniku.

ĐULE – Lice nedelje po izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je Zvonimir Đukić Đule.