Dr Milošević: Ne možemo da predvidimo kod koga će bolest biti teška, a terapija neće uroditi plodom…

0
Foto: Profimedia

Doktorka Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, rekla je u intervjuu za Blic, da sada više nije bolestan “tamo neko”, nego da svi znamo nekog obolelog i da smo svi primetili koliko je mladih među zaraženima.

“Stariji bolesnici, svesni rizika, bili si disciplinovaniji u pogledu preventivnih mera. Mladi ljudi, verovatno vođeni idejom da je mladost garancija za laku formu bolesti, ležernije su doživeli savete o prevenciji infekcije. U ovom trenutku smo fokusirani na to da svaki naš bolesnik dobije adekvatnu terapiju i negu i ozdravi što pre. Analiza podataka, pa i starosne strukture obolelih, nije primarni fokus kliničara. Time ćemo se baviti kada broj obolelih i obim posla to budu dozvolili”, rekla je dr Milošević.

Ona objašnjava i koliko je bolest nepredvidiva.

“Najteži bolesnici su obično starije životne dobi, sa prethodnim hroničnim bolestima. Najčešće se se radi o povišenom krvnom pritisku i šećernoj bolesti, hroničnim plućnima bolestima itd. Gojazne osobe su takođe u riziku za komplikovan tok kovida. Sve ove bolesti mogu da imaju i mlade osobe, ali to nikako ne znači da mladi, prethodno zdravi ljudi neće imati tešku formu infekcije, nekada i sa smrtnim ishodom. Na Infektivnoj je preminuo prethodno zdrav mladić, rođen 1994. godine. To treba da bude opomena svima, jer mi ne možemo da predvidimo kod koga će bolest biti teška, a terapija neće uroditi plodom.”

A za mlade je imala i poruku:

“Deca i mladi su najveće bogatstvo, odnosno najveća pokretačka snaga društva. Apelujem na sve mlade ljude da se čuvaju, jer tako čuvaju i svoje roditelje i druge članove porodice. Na kraju, tako čuvaju i nas, zdravstvene radnike.”