Dr Miljko Ristić: “Umiru i mladi. Virus uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama. Obdukcije dale frapantne podatke…”

1
Foto Screenshoot/Youtube

Kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je danas da su obdukcije preminulih od koronavirusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

“U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje”, kaže dr Ristić.

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

“Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči”, kaže dr Ristić za Pink.rs.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to – kaže dr Ristić.

Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor…

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

“Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća”, kaže dr Ristić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odbacio je navode o tome da su u Srbiji rađene obdukcije preminulih sa koronavirusom na konferenciji Kriznog štaba 17. jula.

Lončar je rekao da su dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Sudske medicine potvrdili da u tim institucijama obdukcije nisu rađene.

1 KOMENTAR

  1. Obdukcije preminulih od covid 19 radjene u SAD i objavljene u vrhunskom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine, dostupnom online for free, ukazuju na izvestan stepen neovaskularizacije u plućnom parenhimu=stvaranje novih krvnih sudova koji nisu istog, već značajno lošijeg kvaliteta i strukture u odnosu na normalne krvne sudove, kao i izvesno prisustvo krvnih ugrušaka u tkivu pluća. Nejasan je značaj oba ova procesa i za sada se ne preporučuje uvođenje antikoagulantne i/ili fibrinolitičke terapije.
    Ne postoji virus koji razjeda pluća, kod mladih naročito osoba, za 24 do 48 h. Ali to može sarin. Pa bi profesor koji je lečio svojevremeno nezaposlenog grobara od propuštenog doručka, trebalo da proveri, iako nije specijalista za obdukcije, bolesti pluća ili trovanja, da se ne radi možda o sarinu.
    A svoja saznanja da iznese u nekom renomiranom stručnom ili naučnom časopisu a ne u režimskim tabloidima i televizijama.

Comments are closed.