„Kod 20 odsto stanovništva će doći do nekih psihičkih poremećaja. Veoma je važno spremiti se za to, i boriti se sa tim. Treba i slušati savete psihijatara, a mislim da je dobar da čovek ne sme nikako da izgubi svoje želje. Ovo nam je vreme oduzelo sadržaj života, oduzelo nam je more i druženja, ali ne sme da nam oduzme želju za svim tim“, izjavio je u Novom danu na N1 profesor Medicinskog fakulteta i pisac Goran Milašinović.

„Izgleda da čovečanstvo ne može bez neke od pošasti. Kada nemamo ratove i glad, onda imamo epidemije. Ova pošast nameće jedno vreme i podrazumeva potpunu disciplinu, budući da je jedino što znamo o ovom virusu to kako se prenosi. To je jedna vrsta ‘dekameranskog’ vremena. Kao što je Bokačo zamislio u vreme velike epidemije kuge, da čovek mora da bude zatvoren u prostoru i da nađe način da preživi dok to ne prođe“, ocenio je Milašinović.

Dodaje da svako od nas mora da pronađe način kako će da se izbori sa ovim teškim vremenom.

Upozorava da kao posledicu ovakve situacije moramo da računamo na to da će 20 procenata stanovništva imati problem sa poststresnim sindromom.

Ocenjuje da će uprkos, teškoj situaciji, epidemija će se u jednom trenutku završiti, kao i da će doći vreme kada će biti sve bolje.

„Ovo je vreme u kome iz sadašnjosti moramo da se prebacimo u budućnost, ili da čak živimo u prošlosti“, navodi on.

Napominje da je ovaj virus pokazao veliku transmisivnost i lakoću prenosa, kao i da ga je nemoguće kontrolisati, sem preduzimanja mere intersocijalne distance.

„Nije suština u zdravstvenom sistemu. Svi su imali svetle i crne trenutke. Što se tiče našeg, jasno je da je virus došao iz Nemačke i Italije kod nas, na osnovu genoma virusa. Dakle, nismo ga mi stvorili. Nakon dva meseca suzbijen je maksimalnom disciplinom, a onda je počeo da raste kada je disciplina popustila. Dakle, disciplina je način na koji ćemo se izboriti sa virusom“, ističe Milašinović.

Komentar(1)

  1. Milorad
    19. jula 2020. 23:04

    Svaka čast doktoru! On je jedan mudar i uopšte sjajan čovek.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.