Dr Marija Ivanov: Novi prirodni agensi moraće da zamene trenutno dostupne antibiotike

  0
  Foto: Promo

  Svet je već u strahu da će aktuelni antibiotici postati neefikasni u borbi protiv patogenih mikroorganizama, ali rešenje pronalazi i mlada naučnica iz Srbije.

  Jedna od tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene stipendijama u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” je dr Marija Ivanov, naučni saradnik u Mikološkoj laboratoriji, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu. Osnovne akademske, master i doktorske studije završila je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za “Nedeljnik” dr Marija Ivanov objašnjava na čemu to radi i zašto su njena istraživanja važna.

  “Bavim se ispitivanjem biološke aktivnosti različitih prirodnih proizvoda, a sve u cilju pronalaska alternative dostupnim lekovima. Naročitu pažnju sam posvetila ispitivanjima sposobnosti različitih proizvoda da ometaju udruživanje mikroorganizama u biofilmove, zajednice koje mikroorganizmima povećavaju otpornost na antibiotike i uzrok su hroničnih infekcija. Među humanim patogenima koji su od naročitog interesa za moja istraživanja su vrste roda Candida, ali i mikroorganizmi rezistentni na antibiotsku terapiju za koje nam je pronalazak alternativnih antimikrobnih strategija neophodan. Bavim se i drugim aspektima biološke aktivnosti uključujući antioksidantnu, antidijabetes, citotoksičnu. Sva moja istraživanja imaju za cilj pronalazak efikasnijih terapija kojima bi se stalo na put širenju infektivnih i drugih bolesti, problemu koji u narednim decenijama preti da eskalira.”

  Dr Marija Ivanov je jedna od žena koje su veoma posvećene nauci.

  “Objavila sam 59 naučnih radova u međunarodnim časopisima, usavršavala sam se na evropskim institutima, među kojima su Univerzitet i Univerzitetska bolnica u Lozani, Nacionalna helenska istraživačka fondacija u Atini, Nacionalni hemijski institut u Ljubljani, Laboratorija za fitomedicinu, Humboltov univerzitet u Berlinu…”, nabraja dr Marija Ivanov za Nedeljnik, samo deo svoje biografije.

  Inače, u Srbiji se stipendije “Za žene u nauci” u vrednosti od 5.000 evra dodeljuju već 11 godina i namenjene su realizaciji naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u našoj zemlji.